Nyupptäckta Dödahavsrullar

I mitten av mars presenterade forskare nya fragment av de berömda Dödahavsrullarna som hittades på 1940- och 1950-talen. Avsnitt från de tolv mindre profeterna i Bibeln har nu upptäckts, där orden är skrivna på grekiska, bortsett från Gud, som är skrivet på hebreiska.

I mitten av mars upptäckte forskare nya fragment av de berömda Dödahavsrullarna som hittades på 1940- och 1950-talet. Foto: Peter van der Sluijs

De nya fragmenten av Dödahavsrullarna visades upp under en presentation i mitten av mars, som fick världsvid uppmärksamhet. Fynden var nämligen de första sedan Dödahavsrullarna hittades för sjuttio år sedan, och var resultatet av en räddningsaktion för att kartlägga grottorna i Juda öknen och för att förhindra plundring. Det är avsnitt från de tolv mindre profeterna i Bibeln som nu har upptäckts, bland annat från Sakarja och Nahums böcker. Orden är skrivna på grekiska, bortsett från ordet för Gud, som är skrivet på hebreiska. De flesta av de ursprungliga Qumran-rullarna är skrivna på hebreiska men med några av texterna på arameiska och grekiska. Det var i början av 1960-talet som liknande fragment tillsammans med cirka 40 skelett upptäcktes på platsen som blev känd som skräckgrottan. Grottan är uppkallad efter de mänskliga skeletten från judiska revoltörer under Bar Kochba-upproret som hittades där under utgrävningarna på 1960-talet. Rullen gömdes antagligen i grottan av de judiska rebellerna som flydde till kullarna efter en misslyckad revolt mot det romerska styret under 130-talet.

Spektakulärt fynd

Fragmenten dateras till strax innan Jesu födelse. Hundratals grottor i Juda öken är fortfarande kvar att utforska, vilket ger en konkret möjlighet att nya bibliska texter kommer att dyka upp, uppgav forskarna i samband med offentliggörandet av upptäckten. Fynden inkluderar även ett 6000-årigt delvis mumifierat skelett av ett barn och en intakt och välbehållen 10 500 år gammal vävd korg som Israels Antikvitetsmyndighet menar sannolikt är den äldsta i världen. Dödahavsrullarna är ett av de mest spektakulära arkeologiska fynden i Israel, som hittades år 1947 i Qumran. Det viktigaste fyndet var en fullständig version av Jesaja bok, daterad till ca 160 år före vår tideräknings början. Tidigare var de äldsta tillgängliga handskrifterna av hela den hebreiska Bibeln från 1000-talet. Fynden i Qumran gjorde att man fick tillgång till handskrifter som var mer än 1 000 år äldre, till och med före Jesu födelse. När forskare jämförde hela Jesaja-rullen från Qumran med drygt tusen år senare kopior såg man att det var samma ord och samma meningar, givet att man inte har vokaler i Qumran-rullen. Fynden var bevarade tack vare den heta, torra luften i Juda öken.