Fem iranska attentatsförsök mot svenska judar kopplas till Foxtrot

Svensk polis kartlägger banden mellan iransk säkerhetstjänst och kriminella nätverk i Sverige. Fem händelser riktade mot judar i Sverige under våren misstänks ha koppling till det kriminella Foxtrot-nätverket, som uppfört uppdragen åt Iran.

I januari blev en handgranat kastad över stängslet vid den israeliska ambassaden i Stockholm. I maj skedde också en skjutning vid ambassaden. Foto: Holger Ellgaard

Gängledaren Rawa Majid fängslades i Iran och pressades sedan att utföra dåd i Sverige för iransk räkning, säger en centralt placerad poliskälla till Svenska Dagbladet (SVD).
Den svenska polisen har nu inlett en särskild operation som kartlägger banden mellan Iransk säkerhetstjänst och svenska kriminella.
– Teorin har förstärkts av information som vi fått från Mossad att Rawa Majid ska vara i iranska säkerhetstjänstens händer, säger poliskällan.
I dag ska Rawa Majid fortsatt vistas i Iran, i den kurdiska delen. Han ska enligt en källa i den kriminella världen leva ”ganska öppet” där.
I slutet av maj avslöjade israelisk media att deras underrättelsetjänst Mossad hade uppgifter om att gängledaren Rawa Majid, Foxtrot- och Rumbanätverket låg bakom attacker mot israeliska mål i Sverige. Attackerna sades ha skett på uppdrag av Iran.
Regeringen Kristersson kallade då till presskonferens tillsammans med Säpo.

Fem händelser i vår

Det är totalt fem händelser under våren som den svenska polisen misstänker har koppling till Foxtrot-nätverket och Rawa Majid:
– I januari blev en handgranat kastad över stängslet vid den israeliska ambassaden.
– I maj misstänktes också en skjutning vid ambassaden.
– Samma måned blev en sprängladning placerad utanför den israeliska vapenproducenten Elbit Systems utanför Göteborg.
– Dessutom ska två attentatsförsök ha förhindrats av polisen.
I samband med detta inledde Polisen ”operation Vårflod”, enligt poliskällan som SvD har pratat med.
”Det stämmer att det i region Stockholm pågår ett utredningsarbete som stämmer överens med din beskrivning och som går under arbets­namnet Vårflod. Eftersom det är en pågående utredning kommer vi inte att kommentera utredningen ytterligare”, skriver polisen till tidningen.
Operation Vårflod analyserar kopplingar mellan den iranska regimen och svenska gängkriminella och syftar till att förhindra framtida dåd mot Israel från Rawa Majid och hans nätverk Foxtrot.

Planerade mörda judar

Nu i februari avslöjades att iranska agenter låg bakom planer på att mörda svenska judar år 2021. Agenterna kunde verka i Sverige i över fem år, trots att Migrationsverket fick flera tips redan år 2016 om att paret kommit till Sverige med falska identiteter, avslöjade P1 Dokumentär nu i februari.
De iranska agenterna kom hit hösten 2015 i samband med den stora flyktingströmmen då tusentals ansökande anlände till Sverige under samma vecka.
Migrationsverket fick året därpå ett tips om att de sökande inte alls är afghanska flyktingar utan är iranier som är med i den iranska organisationen Islamiska Revolutionsgardet, som är betecknad som en terroristorganisation av Bahrain, Saudiarabien och USA.
Ytterligare ett tips bekräftade att personerna är med i Islamiska Revolutionsgardet. De hade dessutom falska pass, och var 10 äldre än den ålder som deras falska pass angav.
Det dröjde ett helt år innan Migrationsverket tipsade Säpo om de allvarliga tipsen. Säpo meddelade sedan Migrationsverket att tipset inte var av intresse.
Agenterna fick därför asyl, skaffade bostad, började arbeta i Stockholmsområdet och inledde samtidigt en kartläggning av de judar som de planerade att mörda.
Säpo agerade först våren 2021 då de fick signaler om att agenterna hade aktiverats som terrorceller. De har då varit i landet i över fem år. Paret greps påsken 2021 för stämpling till terrorbrott som skulle ha skett från januari till april år 2021.
– Att man inte gjorde någonting för att skydda den judiska befolkningen är jag väldigt kritisk emot, säger Magnus Berntsson, utrikespolitisk talesperson för Kristdemokraterna.