I framkant i kampen mot Covid

Israel är inte bara det snabbaste landet i hela världen när det gäller att vaccinera sin befolkning. Landet ligger också i framkant när det gäller uppfinningar mot covid och när det gäller att dela med sig av sina framgångar.

Benjamin Netanyahu tog emot Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz och Danmarks statsminister Mette Frederiks. Foto: GPO

Forskare från Ben-Gurion University i Negev har utvecklat ett snabbt och kostnadseffektivt test för att identifiera Covid-19 inom några timmar istället för dagar. Samtidigt har israelisk-amerikansk forskning visat att individualistiska länder drabbas hårdare än kollektivistiska länder. Orsaken ser ut att bero på att individualistiska samhällen är mindre benägna att följa åtgärder mot förebyggande av epidemier. Två privata företag i Förenade Arabemiraten har dessutom tecknat ett avtal med två företag i Israel om att utveckla forskning och teknik för att bekämpa COVID-19. Affären gjordes ”mot bakgrund av COVID-19-pandemin och behovet av att stärka det internationella samarbetet och fortsätta samordnade insatser inom forskning, utveckling och teknik i mänsklighetens tjänst”, sa Förenade Arabemiratens statliga nyhetsbyrå WAM.

Vaccinerat flest

Avtalet undertecknades vid en presskonferens i Abu Dhabi, strax efter att Israel och Förenade Arabemiraten upprättade diplomatiska förbindelser mellan de två staterna. Efter Israel så har Förenade Arabemiraten vaccinerat störst andel av sin befolkning i hela världen. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, tog dessutom emot Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz och Danmarks statsminister Mette Frederiksen i början av mars. De tre kom överens om vaccinsatsa mot covid-19 gemensamt. Länderna vill gemensamt arbeta för att etablera fabriker som kan producera vacciner mot covid-19, framkom det på en pressträff i Israel med de tre ländernas ledare.