Återställt UNRWA-stöd får kritik

USA:s förre FN-ambassadör Nikki Haley anklagade president Joe Biden för att slösa bort miljontals amerikanska skattedollar och undergräva framstegen som gjorts för fred i Mellanöstern när han återställde stödet till UNRWA, FN:s hjälporganisation för palestinska flyktningar.

Den palestinska biståndsorganisationen, UNRWA, är bland de mest korrupta och kontraproduktiva av alla FN-organ, skrev USA:s förre FN-ambassadör Nikki Haley på twitter. Foto: Gage Skidmore

Nikki Haley beskrev UNWRA som en ”korrupt” och ”kontraproduktiv” organisation. Kritiken framfördes via twitter med anledning av Vita husets beslut att återställa flera miljoner dollar i stöd till organisationen. Det amerikanska biståndet till UNRWA avbröts av Trump-administrationen år 2018. Strax därefter avgick organisationens ledare Pierre Krähenbühl, efter en stor korruptionsskandal där cheferna Sandra Mitchell och Hakam Shahwan först tvingades lämna UNRWA. Pierre Krähenbühl ska ha gjort mängder av dyra tjänsteresor med sin älskarinna och skapat en ”förgiftad miljö” i organisationen. USA bidrar nu med 150 miljoner dollar till UNRWA, som de senaste åren upplevt en allvarlig finansiell kris. Från det att UNRWA grundades 1949 till 2018 var USA den största finansieraren av organisatoinen. USA:s utrikesminister Antony Blinken sade i samband med beslutet: ”USA gläder sig över att återuppta stödet för UNRWAs uppdrag, inklusive utbildning för över 500 000 palestinska pojkar och flickor och därigenom ge hopp och stabilitet i UNRWAs fem verksamhetsområden i Libanon, Jordanien, Syrien och Västbanken och Gazaremsan.”

Undergräva Israel

Israel menar att UNRWA syftar till att upprätthålla idén om ett palestinskt flyktingproblem för att undergräva den judiska statens existens. ”Vi anser att detta FN-organ för så kallade `flyktingar´ inte borde existera i sitt nuvarande format,” sa Gilad Erdan, Israels ambassadör i USA. Flera rapporter visar hur UNRWA:s skolor används för indoktrinering i hat och våldsbejakande extremism. Skolböckerna innehåller kartor där Israel är raderat och ersatt med Palestina. Minderåriga barn med vapenatrapper sjunger dessutom blodiga kampsånger på lektionstid och skolor och elever hyllar terrorister och deras terrordåd. ”Jag lovar att jag ska offra mitt blod för att vattna de generösas land. Och ska avlägsna inkräktaren från mitt land. Och ska utrota resten av främlingarna” får 10-åriga palestinska skolelever läsa på sidan 64 i läroboken för årskurs 3 ”Vårt vackra språk”, volym 2 från 2018.

Självmordsbomberska

När eleverna blivit två år äldre får de läsa om Dalal Al-Mughrabi, en ung självmordsbomberska som dödade 38 människor inklusive ett flertal barn när hon sprängde sig själv till döds på en buss i Israel år 1978. Dalal Al-Mughrabi lyfts upp som en förebild i de palestinska skolböckerna och i UNRWA:s läger i Burj Al-Barajneh finns dessutom en förskola uppkallad efter henne. I läroboken ”Arabiska språket” på sidan 52-53, volym 2 från 2018, får eleverna läsa: ”Efter att de hade orsakat ockupationen ett stort antal sårade och dödsfall, så förde Dalal tillbaka Deir Yassin en del av dess rätt och vattnade Palestinas land med sitt färska blod som resulterade i en blomstrande revolutionär historia…”