Många judiska scenartister i Hollywood

Hollywood vimlar av skådespelare och skådespelerskor med judiska rötter. Få har nog missat filmregissören och skådespelaren Mel Brooks judiska bakgrund då detta ofta har haft sin prägling på hans filmer, eller Jerry Seinfeld, som i sin show gärna hänvisar till sitt judiska ursprung. Vissa stjärnors judiska ursprung är vida känt, medans andra kändisars bakgrund kan komma att överraska.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

När superhjältefilmen Wonder Woman kom ut på vita duken år 2017 blev många fascinerade över huvudrollsinnehavaren Gal Gadot. Det visade sig att Gadot är en israelisk skådespelare och modell, född i en judisk familj i Tel Aviv i Israel. Hennes morföräldrar var överlevare från förintelsen. År 2004 vann hon ”Miss Israel” titeln och tjänade därefter två år i Israel Defense Forces som fitnessinstruktör.

En annan välkänd skådespelerska med judiska rötter är Nathalie Portman. Hon fick sitt stora genombrott i rollen som Padmé Amidala i Star Wars-uppföljaren från år 1999 och har vidare mottagit en Academy Award och en Golden Globe Award för sina insatser i filmen Black Swan (2010). Portman är född i Jerusalem men flyttade till USA tillsammans med sina föräldrar vid tre års ålder. Hon talar flytande hebreiska.

Andra välbekanta ansikten från vita duken som tillhör personer med judiska rötter är James Franco, Jake Gyllenhaal, Harrison Ford, Adam Sandler, Ben Stiller, Scarlett Johansson, Jack Black, Daniel Radcliffe och Mila Kunis. Många av dessa är födda i Amerika och har i de flesta fall judiska mödrar med ursprung i bland annat Östeuropa. För flera av dessa har den judiska kulturen varit en del av deras uppväxt, och några av de manliga skådespelarna har även genomfört sin Bar Mitzva.