Hela världen minns Förintelsen

Den 27 januari är sedan 15 år tillbaka den internationella minnesdagen för Förintelsens offer, samma datum som förintelselägret Auschwitz Birkenau befriades 1945. Israel har haft en egen minnesdag för Förintelsen sedan 1950-talet.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Den 1 november 2005 beslutade FN:s generalförsamling om att en årlig minnesdag för Förintelsen ska hållas varje år den 27 januari för att uppmärksamma folkmordet av de sex miljoner judar som dödades av Hitler-Tyskland. Det är samma datum som Nazisternas största koncentrationsläger Auschwitz-Birkenau, beläget i det ockuperade Polen, befriades av den sovjetiska Röda armén. Minnesdagen för Förintelsens offer den 27 januari har varit en nationell minnesdag i Tyskland sedan 1996, i Sverige sedan 1999 och i Storbritannien sedan 2001. I januari 2020 hölls en ceremoni i Auschwitz för att fira 75-årsjubileet av lägrets befrielse den 27 januari 1945, där bland annat Israels president Reuven Rivlin, Polens president Andrzej Duda och Storbritanniens premiärminister Boris Johnsson deltog.

Bad om ursäkt

Den holländske premiärministern Mark Rutte bad inför minnesdagen om ursäkt för sitt lands misslyckande med att skydda judar under andra världskriget, den första ursäkten som en holländsk premiärminister uttalat. Cirka 102 000 nederländska judar mördades under Förintelsen.

I Paris talade Frankrikes president Emmanuel Macron vid en ceremoni i samband med 75-årsjubileet, och besökte ett monument till minne av de 77 000 judar som deporterades till koncentrationsläger från Frankrike. För första gången i landets historia uppmärksammade samtidigt Ukrainas parlament i januari 2020 den internationella minnesdagen.

Olika datum

Sedan 1951 har Israel haft en årlig minnesdag för Förintelsen den 27:e Nisan, åtta dagar före Israels självständighetsdag. Dagen uppmärksammas med en siren följt av två minuters tystnad då allt arbete stoppas i hela landet. Minnesevenemang anordnas på offentliga platser och i utbildningsinstitutioner. USA har en minnesvecka i anslutning till Israels minnesdag. Serbien har den 22 april som minnesdag, medan Rumänien har den 9 oktober, Lettland har den 4 juli, Ungern har den 16 april, Frankrike har den 16 juli, Bulgarien har den 10 mars och Österrike har den 5 maj.

Det var först i samband med Sovjetunionens sammanbrott som flera östeuropeiska länder inrättade minnesdagar för Förintelsen. Under den sovjetiska ockupationen av exempelvis Lettland förbjöds diskussioner om det förflutna. Först efter att landet blev självständigt antog parlamentet den 19 september 1990 en deklaration som fördömde folkmordet och förbjöd antisemitism i Lettland, vilket blev utgångspunkten för Lettlands arbete inom förintelseforskning, utbildning och kamp mot moderna former av antisemitism.