Ryssland vill få in fler terrorgrupper i PLO

Delegater från 14 palestinska grupper – inklusive flera terrorgrupper – möttes i slutet av februari i Moskva efter en inbjudan från Ryssland. Moskva vill att terrorgrupperna Hamas och Islamiska Jihad ska spela en politisk roll i en tvåstatslösning genom att de får göra terrorgruppen PFLP sällskap i PLO.

Den sovjetiska underrättelsetjänsten KGB värvade tidigt Yasser Arafat och hans Fatah-fraktion. KGB:s rekrytering av Mahmoud Abbas inleddes runt 1979, när Abbas anlände till Moskva för studier vid Institutet för orientaliska studier i Moskva. Foto: Al Jazeera English

När Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov hälsade välkommen beskrev han hur bristen på enighet i de palestinska leden var en av förevändningarna som har använts för att skjuta upp samtalen om en tvåstatslösning. Medan Ryssland vill ge Hamas, Islamiska Jihad och PFLP en politisk roll inom PLO listar både USA och EU de tre organisationerna som terrorgrupper.
Folkfronten för Palestinas befrielse (PFLP) deltog i Hamas massaker den 7 oktober i södra Israel. PFLP delade videor, bilder och texter på sin hemsida och i sociala medier som hyllade massakern.
Relationen mellan Moskva och palestinska terrorgrupper är långvarig. Ronen Bergman, grävande journalist och författare på Israels största dagstidning Yedioth Ahronoth (Ynet news), beskrev i november 2016 hur hemliga KGB-dokument avslöjade Sovjets djupa engagemang i de palestinska terrordåd som riktades mot Israel och mot väst från slutet av 1960-talet.
Både PFLP och Fatah deltog i München-attentatet mot den israeliska OS-truppen 1972 då judar återigen mördades på tysk mark 27 år efter Förintelsen.
Den sovjetiska säkerhetstjänsten KGB förde via de palestinska terrororganisationerna ett slags ”skuggkrig” mot Israel, avslöjar de samlade anteckningar som KGB:s avhoppade arkivarie Vasilij Mitrokhin förde under 30 års tjänst och som nu finns på Cambridge University.
Under ett halvår arbetade Ronen Bergman med att gå igenom dokument i arkivet, översätta dem och jämföra materialet med andra källor. Arkivet avslöjade kopplingar som går tillbaka till slutet av 1960-talet då den sovjetiska spionbyrån hade kodnamn för PLO:s olika fraktioner.

Värvade Arafat

KGB värvade tidigt Yasser Arafat och hans Fatah-fraktion där det operativa samarbetet huvudsakligen genomfördes via Salah Khalaf (Abu Iyad), som var ansvarig för otaliga terrorattacker mot Israel.
PFLP var särskilt intressant på grund av deras marxistisk-leninistiska ideologi. Ledaren George Habash ställföreträdare Dr Wadi Haddad var hjärnan bakom en rad flygplanskapningar där bland annat Leila Khaled – känd från flygplanskapningen av TWA 840 år 1969 och flygkapardramat i Jordanien år 1970 – deltog.
Mitrokhin-dokumenten avslöjar att KGB-chefen Andropov i slutet av 1969 skrev en topphemlig rapport till dåvarande Sovjet-ledaren Leonid Brezhnev och berättade om Haddads rekrytering till operationer till förmån ”för sovjetiska intressen”.
I början av juli 1970 gav Brezhnev KGB grönt ljus att förse PFLP med pengar, raketer, missiler, landminor, sjöminor, ljuddämpare och militär träning. Via KGB etablerade Haddad också nära band med Stasi, Östtysklands underrättelsetjänst, som gav utbildning och vapen till PFLP. KGB hjälpte också PFLP att kontakta medlemmar av Baader-Meinhof-gruppen.
Enligt Mitrokhin-dokumenten gav KGB även stöd till Nayef Hawatmeh, ledaren för DFLP, som använde sin tidning för att sprida KGB-meddelanden och propaganda. Ahmed Jibril (kodnamn ”Mayorov”), chefen för PFLP-GC, fick också stöd från Moskva.

Abbas rekryterades 1979

KGB:s rekrytering av Mahmoud Abbas, den palestinska myndighetens president, inleddes runt 1979, när Abbas anlände till Moskva för studier vid Institutet för orientaliska studier i Moskva. När Abbas var klar med sin avhandling återvände han till Libanon där han spred sovjetisk propaganda som utarbetats av KGB och Stasi. Abbas anklagade Israel för samröre med nazisterna, som en del av en utbredd propagandakampanj som drevs av KGB i ett försök att skapa en länk mellan antisovjetiska element och nazisterna – den ultimata symbolen för ondska, skriver Ronen Bergman.
Under mötet i Moskva i förra veckan lyckönskade utrikesminister Lavrov den palestinske presidenten Mahmoud Abbas i försöken att bilda ett nytt kabinett.
– Våra kollegor från Institutet för orientaliska studier vid Ryska vetenskapsakademin och det ryska utrikesministeriet – som du känner väl – står till din tjänst, sade han.