Sanningen är krigets första offer

Benägenheten att tro på lögnen och blunda för terrorn gör att medier regelmässigt beskriver Israels avsikter som onda medan terrorklassade Hamas beskrivs som oskyldiga offer. Rapporteringen bidrar till att göra konflikten i Mellanöstern obegriplig.

Hela världen fick först se Hamas hänsynslösa brutalitet den 7 oktober i fjol och sedan uppleva hur Hamas blåljög om det efterföljande kriget, som lögnen om en påstådd israelisk flygbombning av Al-Ahli sjukhuset som istället var en explosion förorsakad av en missriktad raket från Islamiska Jihad. Foto: Tasnim News Agency.

Politiker och medier i väst väljer gång på gång att tro på de lögner och överse med den brutalitet som palestinska terrorgrupper bevisligen representerar. Istället för att lita på uppgifter från Mellanösterns enda demokrati, där varje påstående och faktauppgift i demokratisk ordning ifrågasätts, debatteras och nagelfars, väljer omvärlden ofta att istället lita blint på Hamas som medvetet förvränger fakta, berövar sin befolkning yttrandefrihet, pressfrihet, akademisk frihet och demokratiska val, samt skrupelfritt använder den egna befolkningen som mänskliga sköldar och lägger beslag på mat och bistånd som var ämnat för den egna civilbefolkningen.
Hela världen fick se Hamas hänsynslösa brutalitet den 7 oktober i fjol. Kidnappade bebisar och åldringar, våldtagna och lemlästade kvinnor, skändade och brända kroppar – allt för att orsaka mesta möjliga förnedring. Och hela världen har upplevt hur Hamas helt öppet har blåljugit om det efterföljande kriget, som lögnen om att Israel var skyldiga till en påstådd sjukhusmassaker med 500 dödsoffer som i själva verket berodde på en explosion förorsakad av en missriktad raket från Islamiska Jihad som var ämnad för civila mål i Israel.

Källkritiskt haveri

Stora mediekanaler som BBC och New York Times fick be om ursäkt för sin felaktiga rapportering om explosionen på Al Ahli-sjukhuset den 17 oktober. Ledande svenska medier förmedlade okritiskt Hamas uppgifter, vilket fick programmet ”Medierna” i Sveriges Radio att kalla deras agerande för ett ”källkritiskt haveri”. Överdrivna siffror på civila offer bortser helt från de 14 000 Hamas-terrorister som har dödats i strider mot Israel.
När omvärlden efter den 7 oktober kräver att Israel ska fortsätta leva vid sidan av Hamas, är det ett anspråk som inget annat land i världen själv skulle vara beredd att förhålla sig till. Här är fakta som medier ofta inte redovisar och som är förklaringen till det existentiella hot som Israel befinner sig i.
Iran har som mål att utplåna Israel och stödjer därför en rad terrorgrupper i regionen för att uppnå detta mål. Iran och landets allierade driver ett smuggelnätverk över hundratals mil och minst fyra landsgränser som en del i sina ansträngningar att öka den palestinska militära kapaciteten.
Landet ger 700 miljoner dollar (7,1 miljarder kronor) per år till Hizbollah, enligt det amerikanska utrikesdepartementet, vilket ska läggas på de 100 miljoner dollar (1 miljard kronor) som landet årligen ger till terrorgrupperna Hamas och Islamiska Jihad.

13 000 raketer

Iran är även terrorgruppen Houthi-rebellernas främsta understödjare och förser dem med vapen, utbildning och underrättelsestöd. Houthierna, liksom Hamas och Hizbollah, tar ansvar för attacker som sannolikt beordras eller utförs i samråd med Iran. En Houthi-attack i Röda havet dödade nyligen tre människor och sänkta fartyg i området kommer sannolikt att orsaka en miljökatastrof, utan några reaktioner från omvärlden.
Hamas har avfyrat omkring 13 000 raketer mot civila mål i södra Israel sedan den 7 oktober. Enligt Israel har Hizbollah dessutom avfyrat 3 000 raketer mot norra Israel från Libanon under samma period. Dessutom har terrorgruppen avfyrat mer än 600 pansarvärnsmissiler och drönare mot israeliskt territorium.
Efter Hamas massaker på judiska samhällen nära Israels gräns mot Gaza den 7 oktober evakuerades mellan 200 000 och 250 000 israeler från sina hem i norra och södra Israel. I slutet av januari 2024 var fortfarande fler än 126 000 israeler flyktingar i sitt eget land.
Medier bortser även från att Hamas byggt tunnlar åt sig själva men helt försummat skyddsrum och flyglarm åt sin egen befolkning, vilket gör att civila palestinier hänvisas till stöd från Israel för att att kunna flytta sig från krigszoner. Israel har skickat fler än 9 miljoner flygblad och gjort över 95 000 samtal för att få palestinier att lämna civila områden som Hamas belägrat sig i. Det finns ingen annan armé som någonsin gjort något liknande när det gäller omfattning.