Saudiarabien och Israel i hemlig dialog

Israel och Saudiarabien har inga officiella diplomatiska förbindelser, men det finns en rad tecken som tyder på ett omfattande diplomatiskt och säkerhetspolitiskt samarbete bakom kulisserna mellan länderna.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Ett tal i början av september av Abdul Rahman al-Sudais, imam i den stora moskén i Mecka, har tolkats som attSaudiarabien förbereder sin befolkning för en normalisering i relationerna med Israel. Sudais betonade att islam kräver att muslimer respekterar icke-muslimer och behandlar dem väl.

Sudais ord utlöste en våg av protester på sociala medier, där många araber och muslimer hävdade att han banade väg för Saudiarabien att följa med Förenade Arabemiraten och etablera förbindelser med Israel.

År 1947 var Saudiarabien ett av flera arabländer som röstade emot i FN:s delningsplan av det brittiska Palestinamandatet och landet skickade därefter trupper för att slåss mot Israel både i samband med självständighetskriget år 1948 och Yom Kippur-kriget år 1973.

När Egypten undertecknade fredsavtalet med Israel våren 1979, bröt Saudiarabien tillsammans med övriga arabstater de diplomatiska förbindelserna med Egypten, som förnyades formellt år 1987. Landet avvisade även Camp David-överenskommelserna från september 1978.

Även om Saudiarabien inte hade några diplomatiska förbindelser med Israel meddelade landet år 2005 att förbudet mot israeliska varor och tjänster upphörde.

De båda länderna bildar i dag front mot de gemensamma fienderna Iran och Turkiet och mot Irans proxy-krig i södra Libanon, Gaza och Jemen, samtidigt som Saudiarabiens förhållande till den palestinska myndigheten och Mahmoud Abbas har försämrats.

Samarbete kring underrättelser

Israels energiminister Yuval Steinitz sade i november 2017 att Israel under en tid har haft ett samarbete på underrättelseområdet med Saudiarabien. Samma månad gav Israels dåvarande generalstabschef Gadi Eizenkot en intervju till saudiska medier och bekräftade Israels vilja att ”utbyta erfarenheter med moderata arabiska länder och utbyta underrättelser för att konfrontera Iran”.
Israeliska medier har rapporterat om att premiärminister Benjamin Netanyahu samma år i hemlighet träffade Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman tillsammans med Jordaniens kung Abdullah II i Amman.
Saudiska flygmyndigheter förbjuder flygplan som reser till Israel från att flyga över landets luftrum, men i mars 2018 rapporterade Reuters att Saudiarabien hade gett Air India tillstånd att flyga mellan New Delhi och Tel Aviv över det saudiska luftrummet, sade flygbolagets talesman vilket avslutade ett 70-årigt förbud vilket markerade ett diplomatiskt skifte.

Turkiet ett hot

Den 2 september 2020 meddelade Saudiarabien att flyg till Förenade Arabemiraten ”från alla länder” skulle kunna använda det saudiska luftrummet, som ett svar på lanseringen av direktflyg mellan Förenade Arabemiraten och Israel i augusti 2020.
I augusti 2020 sade Mossads chef Yossi Cohen att Israels säkerhetstjänst, tillsammans med saudiska, egyptiska och emiratiska motsvarigheter, gemensamt har utsett Turkiet som ett nytt hot för freden i regionen.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo uppmanade för några veckor sedan Saudiarabien att överväga en normalisering av sina relationer med Israel.
Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman skulle resa till Washington DC den 31 augusti i år för en träff med Benjamin Netanyahu men besöket avbröts strax innan avresan när han fick veta att nyheten om besöket hade läckt ut.