Iranstödd terrorism i fokus

De senaste månaderna har 16 länder klassat hela den Iranstödda organisationen Hizbollah som en terrororganisation. Samtidigt pågår en terrorrättegång i Antwerpen där en iransk diplomat misstänks för ett planerat bombattentat utanför Paris.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu besökte i hemlighet Saudiarabien i november för samtal med kronprins Mohammed bin Salman och USA:s nuvarande utrikesminister Mike Pompeo, bland annat för att samtala om hur Irans inflytande i regionen kan motverkas.

Syriens militär uppgav ungefär samtidigt att israeliska krigsflygplan hade bombat områden söder om huvudstaden Damaskus där iranska styrkor och Irans allierade Hizbollah hade en bas och ett vapenförråd.

I samma veva dödades Irans främste kärnkraftsforskare Mohsen Fakhrizadeh i ett bakhåll, den man som anklagats för att stå bakom landets hemliga program för att utforma kärnvapen.

Iran har lagrat tolv gånger mer låg anrikat uran än den gräns som sattes av kärnkraftsavtalet år 2015, konstaterade FN-organet IAEA (International Atomic Energy Alliance) i början av november. Beskedet fick USA att skärpa sanktionerna mot Iran och Tysklands utrikesminister Heiko Mass, tillsammans med sina brittiska och franska kollegor, uppmanade Iran att upphöra med att bryta mot det kärnkraftsavtal som landet undertecknat.

Ryssland i sin tur hjälper Iran med landets kärnenergiprogram.

Irans inflytande

Efter attacken mot Fakhrizadeh anlände Vita husets Mellanöstern-rådgivare Jared Kushner med team till Saudiarabien och Qatar för att träffa den saudiska kronprinsen Mohammed bin Salman och emiren i Qatar. Samtalen behandlade bland annat Irans inflytande i regionen, där Teheran utkämpar flera Proxy-krig.
I Mellanöstern stödjer Iran terrororganisationer som Hizbollah i Libanon, samt Hamas, Islamic Jihad och PFLP-GC i Gaza. Irans terrorverksamhet begränsar sig inte bara till Mellanöstern. Albanien, Indien, Thailand, Kenya, Argentina, Danmark och Frankrike är länder som pekat ut Iran för att ligga bakom terrordåd som utförts i deras länder.
I slutet av november inleddes en terrorrättegång i Antwerpen där en iransk diplomat från Wien och tre andra personer står åtalade för planerna att bomba en demonstration med tusentals regimkritiska iranier utanför Paris i juni år 2018.
Ett tips från israelisk underrättelsetjänst till europeiska myndigheter stoppade attacken.

Terrorstämpel

Trots att Iranstödda Hizbollah har ett stort inflytande i Libanon, kom rapporter i oktober om att samtal ska inledas mellan Israel och Libanon om en omstridd gränsdragning till havs utanför Libanons kust. Hizbollah har utkämpat flera krig med Israel från Libanon, och tog därmed över PLO:s roll att utföra krigshandlingar från Libanon mot norra Israel efter att den organisationen blivit utkastad från Jordanien på 1970-talet.
I slutet av november klassade Slovenien hela Hizbollah som en terroristorganisation och anslöt sig till ett växande antal europeiska stater som har tagit liknande beslut angående den Libanonbaserade gruppen.
Under det senaste dryga året har 16 länder bekräftat att de anser att Hizbollah i sin helhet är en terroristorganisation – nio av dem under de senaste sex månaderna: Tyskland, Storbritannien, Nederländerna, Litauen, Estland, Guatemala, Honduras, Argentina, Colombia och andra, skriver Israel Today.