13 partier kom in i Knesset

I det fjärde valet på två år i Israel fördelades Knessets 120 platser mellan 13 partier. Nio partier fick endast mellan fyra och sju mandat. Spärrgränsen för partier att komma in i Knesset är 3,25 procent.

13 partier tog plats i Israels parlament Knesset efter valet den 23 mars. Foto: Beny Shlevich

Valet den 23 mars gav Benyamin Netanyahus Likud flest röster med 30 mandat i Knesset, vilket bekräftar att han fortfarande är den mest populära politikern i Israel. Han fick 13 platser fler än Yair Lapids Yesh Atid, som fick 17 mandat och blev näst största parti. Tre av Netanyahus före detta Likud-medarbetare har en nyckelroll när Israel återigen upplever ett parlamentariskt svårt läge efter ett val. Både Avigdor Liberman och Gideon Sa’ar, som har startat utbrytarpartier från Likud och ideologiskt står nära partiet, har kategoriskt avvisat ett samarbete med Netanyahu. Nu kan de alltså istället bli beroende av islamistiska Förenade arablistan för att delta i en regering. Den tredje Likud-medarbetaren, förre kabinettsekreteraren Avichai Mandelblit är statsåklagaren som väckt åtal mot premiärminister Netanyahu för korruption. Rättegången började strax efter påsk och handlade om mutor från företag i form av cigarrer och champagne, samt anklagelser om överenskommelser med medieföretag som handlade om ett utbyte mellan positiv medietäckning av Netanyahu mot lagstiftning som gynnade medieföretagen.

Personliga frågor

De religiösa sionisternas ordförande Bezalel Smotrich uppmanade Sa’ar och Bennett att gå med i Netanyahus block och ”lägga personliga frågor åt sidan och ansluta sig till en högerregering”, rapporterar Israel Today. Smotrich själv utesluter att gå med i en koalition som på något sätt stöds av Förenade arablistan Ra´am, något som omöjliggör en majoritet för Netanyahu. Smotrich anklagade den israeliska vänstern för att ”förfölja” Netanyahu och för att vara ”villiga att sälja staten Israel till dem som identifierar sig med de värsta fienderna.” Benny Gantz regeringssamarbete med Netanyahu ledde till att hans parti Blått och Vitt tappade från 33 mandat i fjol (i koalition med Lapid) till åtta mandat i årets val. Det historiska maktpartiet Labor som efter 1948 i decennier har präglat det politiska livet höll på att utplånas i förra valet. En vänsterkoalition mellan bland annat Labour och Meretz fick tillsammans endast sju mandat i förra årets val. I det här valet fick Labour sju mandat och Meretz sex platser i Knesset.

Religiösa partier

Även de religiösa partierna ökade. De religiösa sionisterna, som i de två senaste valen via valsamverkan stått i bakgrunden för Yamina-partiets Naftali Bennett, fick i detta val sex mandat medan Bennet behöll sina sju mandat från förra året. Det religiöst konservativa partiet Shas fick, precis som i förra årets val, nio mandat. United Torah Judaism, som i grunden är negativt inställt till 1948 års israeliska stat och istället menar att det historiska Israel endast kan återuppstå vid ankomsten av Messias, behöll ställningarna och fick sju mandat precis som i fjol. Förenade arablistan fick fyra mandat. I tidigare valkampanjer har Netanyahu varnat för att tillåta en vänsterregering som gjorde sig beroende av islamistiska Förenade arablistan. Den här gången nämnde han själv möjligheten att bilda en koalition som förlitade sig på partiets ledare Mansour Abbas i en smal koalition.