Snöfall i Jerusalem

När Jerusalems invånare vaknade den 18 februari var både klippmoskén och Västra muren täckta av ett vitt lager av snö som hade kommit under natten. Tidigt på morgonen kastade barn snöbollar på varandra utanför Gamla stans portar.

Senaste gången som det snöade i Jerusalem var i december 2013 (bilden). Foto: Dror Feitelson

Snöovädret började på kvällen dagen innan, vilket ledde till att myndigheterna stängde av kollektivtrafiken och att Israels motorväg 1 stängdes av för trafik åt båda hållen. Vägen öppnades igen på morgonen, när temperaturen stigit och snön smält. Ett kraftigt snöfall drabbade även Golanhöjderna. Skolorna förblev öppna i huvudstaden, medan Golan-höjdernas utbildningssystem stängdes på grund av vädret. Även skolor i flera judiska samhällen i Judéen och Samarien stängdes. Regnen och stormarna försvagades ganska snabbt, men vädret var ändå kallare än genomsnittet för denna tid på året. Även Libanon drabbades hårt av snöstormen med kraftiga vindar och omfattande snöfall. Det snöade för första gången på flera år i de södra delarna av landet. Kraftiga vindar slog ut el-försörjningen i stora delar av landet och tvingade många libaneser, som redan är vana vid strömavbrott, att lita på generatorer under flera timmar.

Sex centimeter snö

I bergen i södra Syrien föll sex centimeter snö, enligt den statliga nyhetsbyrån SANA. Vägar i vissa provinser blockerades, och snöflingor föll även i huvudstaden i Damaskus. Lokala myndigheter i flera provinser stängde skolor på grund av det kraftiga snöfallet. Snön nådde även till nordöstra Libyen för första gången på 15 år. I januari föll snö i Saharaöknen efter att temperaturen sjunkit till minus tre grader. Händelsen utspelade sig i Naama-provinsen i nordvästra Algeriet. I Saharaöknen, som täcker större delen av norra Afrika, är snö och is fortfarande mycket sällsynt. Staden i Naama-provinsen har endast upplevt snö vid tre andra tillfällen på 42 år.