Tredje arablandet sluter fred med Israel

I mitten av augusti normaliserades de diplomatiska förbindelserna mellan Israel och Förenade Arabemiraten.
Direktflyg och öppna telefonlinjer är några av resultaten.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Den 16 augusti upprättade Förenade Arabemiraten för första gången någonsin telefonlinjer till Israel genom att avblockera direktuppringning till Israels landskod +972.

El Al:s första kommersiella direktflyg från Israel till Förenade Arabemiraten ägde därefter rum den 31 augusti.

Avtalet slöts via ett telefonsamtal mellan USA:s president Donald Trump, Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Abu Dhabis kronprins Sheikh Mohammed Bin Zayed.

I ett gemensamt uttalande sade de tre ledarna att Förenade Arabemiraten och Israel ”kommit överens om samarbete och sätta upp en färdplan för att etablera bilaterala relationer” och att Israel hade gått med på att stoppa annekteringen av den så kallade Västbanken.

Överenskommelsen innebär att det nu är tre arabländer som slutit fred med Israel. År 1978 slöt Egyptens president Anwar Sadat ett fredsavtal med Israels premiärminister Menachem Begin och år 1994 undertecknade Israel och Jordanien en fredsöverenskommelse, som signerades av Yitzhak Rabin och Jordaniens kung Hussein.

 

Formellt i krig

Efter att de omgivande arabländerna angrep Israel efter landets självständighetsdeklaration år 1948 låg arabvärlden formellt i krig med Israel och utfärdade en bojkott mot landet och släpper inte in personer med israeliska pass. Arabförbundet beslutade dessutom i Khartoum i september 1967 – efter förlusten i sexdagarskriget – att säga ”nej till fred med Israel, nej till erkännande av Israel och nej till förhandlingar med Israel”.
Avtalet mellan Israel och Förenade Arabemiraten kommer att följas upp av möten mellan delegationer från Israel och Förenade Arabemiraten under efterföljande veckor, med syftet att underteckna bilaterala avtal om investeringar, turism, direktflyg, säkerhet, telekommunikationer och andra frågor.
Flera bedömare tror att avtalet även kan leda till en dialog mellan Israel och Saudiarabien.
”Detta historiska diplomatiska genombrott kommer att befrämja fred i Mellanöstern och är ett bevis på den djärva diplomatin och visionen hos de tre ledarna, samt modet hos Förenta Arabemiraten och Israel när de banar ny väg för fred och tillgängliggör den stora potential som finns i regionen”, löd uttalandet från de tre ländernas ledare.

Utbyta ambassadörer

De två länderna ska utbyta ambassadörer och upprätta ambassader. Avtalet ger även israeler möjligheter flyga till Abu Dhabi och ger muslimer i Förenade Arabemiraten större möjlighet att besöka Jerusalem genom att tillåta dem att flyga till Tel Aviv.
Palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas fördömde normaliseringsavtalet och uppmanade andra arabländer att hålla fast vid ett Arabförbundets fredsförslag från år 2002 som villkorar relationerna med Israel med skapandet av en palestinsk stat.
”Vi anser att det här är ett knivhugg i ryggen och avvisar det fullständigt,” sa Abbas.