Synagoga i Abu Dabi inkluderar kyrka och moské

Påve Franciskus och Storimam Al-Tayeb från Egypten var närvarande när det första steget mot att bygga ett interreligiöst komplex i Abu Dabi togs. Judiska trosutövare fick nöja sig med att vara representerade av en judisk rabbin som levde på 1100-talet.

Utseendet på det interreligösa projektet avslöjades av Förenades Arabemiratens utrikesminister vid en global sammankomst i New York 2019. Foto: Abu Dhabi Government Media Office

Förenade Arabemiraten kommer under 2022 att inviga en byggnad i huvudstaden Abu Dabi som rymmer en synagoga, en moské och en kyrka. Regeringen har meddelat att moskén kommer att få namnet ”Imam Al-Tayeb-moskén” efter den egyptiske storimamen som undertecknade avtalet medan kyrkan kommer att namnges till ”St. Franciskuskyrkan” efter storimamens motpart: Påven Franciskus. Synagogan på platsen kommer att få namnet ”Moses Ben Maimon-synagogan” efter en judisk filosof och rabbin som levde på 1100-talet. Det interreligiösa komplexet har fått det gemensamma namnet The Abrahamic Family House. ”The Abrahamic Family House symboliserar interreligiös harmonisk samexistens och bevarar den unika karaktären hos varje religion”, sade Mohamed Khalifa Al Mubarak, ordförande för departementet för kultur och turism i Abu Dhabi, enligt Times of Israel.

Påve och storimam

Abrahamic Family House är inspirerat av ett gemensamt uttalande som undertecknades av påven Franciskus och storimamen Sheikh Ahmed el-Tayeb den 4 februari 2019 i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten. Ingen judisk representant skrev alltså under uttalandet, som kallas ”Dokument om mänskligt broderskap för världsfred och samexistens” eller kort och gott Abu Dhabi-avtalet. I avtalets anda kommer de tre platserna för tillbedjan som utgör Abrahamic Family House att välkomna besökare från hela världen för att tillbe, lära och engagera sig i dialog. Dessutom kommer komplexet att erbjuda en mängd olika dagliga program och aktiviteter och kommer att vara värd för internationella konferenser och världstoppmöten som främjar harmonisk samexistens inom samhällen.

Toppmöte i New York

Utseendet på projektet avslöjades av Sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahyan, Förenade Arabemiratens utrikesminister, vid en global sammankomst i New York 2019 där den presenterades för påven Franciskus och storimamen Sheikh Ahmed el-Tayeb under ett möte i november 2019. ”Som en plats för lärande, dialog och tillbedjan kommer Abrahamic Family House att vara ett kulturellt landmärke och en inspirerande global symbol som symboliserar de gemensamma värderingarna av harmonisk samexistens och förståelse mellan de tre abrahamitiska trosuppfattningarna judendom, kristendom och islam”, skriver Abu Dhabi Government Media Office på sin hemsida.