Historiskt besök i Förenade Arabemiraten

Naftali Bennett blev i mitten av december den förste premiärministern i Israel som gjorde ett officiellt besök i Förenade Arabemiraten. Han togs emot av landets utrikesminister Abdullah bin Zayed al-Nahyan och dennes bror kronprins Muhammed bin Zayed al-Nahyan, landets faktiske ledare. Under besöket accepterade kronprinsen en inbjudan till Israel.

Israels premiärminister Naftali Bennett gjorde ett historiskt besök i Förenade Arabemiraten och träffade bland annat kronprins Muhammed bin Zayed al-Nahyan. Foto: GPO Israel–Alan Santos/PR

I samband med det historiska besöket släppte de två länderna ett gemensamt uttalande som beskrev Bennetts resa som en ”milstolpe i utvecklingen av varma förbindelser”, en utveckling som inleddes efter överenskommelsen i augusti 2020 om att normalisera de diplomatiska förbindelserna. Premiärminister Bennetts resa skedde endast några timmar efter att hans kontor offentliggjorde besöket till Förenade Arabemiraten. Han flög med en minimerad delegation som inte inkluderade journalister på grund av corona-situationen, rapporterar Times of Israel. Innan avresan sade premiärministern att syftet med resan var att ytterligare förstärka banden mellan Israel och Gulfstaten. De båda länderna slöt fredsavtalet i augusti 2020 efter ett decennium av hemliga kontakter. Även Bahrain, Sudan och Marocko slöt kort därefter fred med Israel. Israels tidigare premiärminister Benjamin Netanyahu, som undertecknande avtalet, försökte upprepade gånger boka ett besök i Förenade Arabemiraten, men tvingades ställa in besöken vid flera tillfällen och reste aldrig till landet som premiärminister.

Oro över Irans kärnvapen

Bennets besök kom samtidigt som Israel och landets allierade i Persiska viken oroas över Irans kärnenergiprogram. Samtalen i Wien mellan Iran och en rad världsmakter om att återuppliva kärnenergiavtalet från 2015 avbröts veckan innan Bennets besök sedan USA och Israel hade varnat Teheran för konsekvenserna om diplomatin misslyckades. Flera amerikanska tjänstemän uttryckte att de var beredda till en tuffare hållning gentemot Iran om det skulle behövas. Samtalen mellan USA och Iran i Wien skedde via Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Ryssland och Kina eftersom Teheran vägrar att ha direktkontakt med Washington. Detta var de första samtalen efter fem månaders uppehåll sedan Irans nya hårdföra regim, med den antivästliga presidenten Ebrahim Raisi, kom till makten rapporterar Reuters. De avslöjade också möten i Washington med Israels försvarschef om möjliga militära aktioner för att eliminera Irans kärnkraftsanläggningar om diplomatin skulle misslyckas. En delegation från USA besökte Förenade Arabemiraten strax efter Bennet för att träffa banker utifrån en oro angående hur USA:s sanktioner mot Irans ekonomi efterlevs.

Samtalade med Herzog

Bennetts besök skedde en vecka efter att president Isaac Herzog för första gången talade med kronprins Muhammed bin Zayed al-Nahyan. De två ledarna diskuterade ett fördjupat samarbete mellan länderna för att stärka regional stabilitet och pekade på behovet av ett frihandelsavtal mellan Förenade Arabemiraten och Israel, uppgav Herzogs kontor. Kronprinsen sa att han såg fram emot ett officiellt besök av Herzog i Förenade Arabemiraten. I juni invigde Israels utrikesminister Yair Lapid officiellt Israels ambassad i landet. Frankrikes president Emmanuel Macron, vars land är part i kärnkraftssamtalen i Wien, träffade kronprinsen under en turné i Persiska viken tidigare i december då Förenade Arabemiraten köpte vapen för 16 miljarder euro av Frankrike.