Rishon LeZion – Israels fjärde stad

Under 140 år har staden Rishon LeZion söder om Tel Aviv vuxit från ingenting till över en kvarts miljon invånare. I staden föddes den israeliska nationalsången.

Rishon LeZion som det ser ut i dag och hur det såg ut år 1899. Foto: Amos Meron/Commons wikimedia

Rishon LeZion är Israels fjärde största stad och har en befolkning på omkring 260 000 invånare.

Staden, som är belägen åtta kilometer söder om Tel Aviv, var efter Petah Tikva den andra staden som bildades av judiska immigranter som anlände till det Osmanska riket på 1880-talet. Rishon LeZion grundades år 1882 under den Osmanska perioden av tio pionjärer från Charkiv, Ukraina. Året därpå kom jordbruket igång liksom odling av citrus och vindruvor.

Den stora synagogan byggdes under de kommande åren och år 1886 grundades en grundskola. Uttrycket Rishon LeZion betyder ”först till sion” och är hämtat från Jesaja 41:27: ”Först till Sion är de, och jag ska ge en härold åt Jerusalem”.

Rothschild investerade

Baron Edmond James de Rothschild engagerade sig i utvecklingen av staden och via hans insatser gjordes stora framsteg inom jordbruk, citrusodling och vinodling. Den stora synagogan byggdes i Rishon LeZion mellan 1885 och 1889. År 1886 grundades Haviv grundskola i Rishon LeZion som den första moderna skolan som uteslutande undervisade på hebreiska.

Eliezer Ben-Yehuda, den ledande gestalten när det gällde att återuppliva hebreiskan, var lärare i Rishon LeZion. Naftali Herz Imber, som senare blev en berömd poet, bodde i Rishon LeZion under några år i slutet av 1880-talet. Hans dikt Tikvahtenu tonsattes av Shmuel Cohen, en ung invånare i Rishon LeZion, och blev snart den inofficiella sionistiska nationalsången.

Israeliska nationalsången

År 1933, vid den 18:e sionistkongressen i Prag, döptes Imber/Cohens sionistiska nationalsång, formellt antagen, om till Hatikvah (hoppet). I november 2004 antog staten Israel formellt en förkortad, modifierad version av dikten/sången som det moderna Israels nationalsång, Hatikvah.

Enligt en folkräkning som genomfördes år 1922 av det brittiska mandatet, hade Rishon LeZion en befolkning på 1 396 invånare, bestående av 1 373 judar och 23 muslimer. Rishon LeZion förklarades som stad år 1950, då med en befolkning på cirka 18 000. År 1983 hade staden en befolkning på 103 000, vilken hade mer än fördubblats år 2006.