Abbas blev av med fransk medalj

Den 24 augusti höll den palestinske ledaren Mahmoud Abbas ett grovt antisemitiskt tal vid den 11:e sessionen i Fatahs revolutionära råd.
I sitt tal staplade han lögner och propaganda om att europeiska judar inte är semiter utan ättlingar till tatarer från Kaukasus och att den förföljelse de utsattes för av Hitler därför inte hade någonting med antisemitism att göra.

Paris borgmästare Anne Hidalgo träffade Mahmoud Abbas år 2015 då hon gav honom den franska huvudstadens medalj Grand Vermeil. Nu drar den franska borgmästaren tillbaka hedersbetygelsen. Foto: Facebook

Uttalandet fick Paris socialistiske borgmästare Anne Hidalgo att ta ifrån Mahmoud Abbas den franska huvudstadens medalj.

– Abbas kan inte längre inneha Grand Vermeil-medaljen som tilldelades honom 2015 efter att han ”rättfärdigade utrotningen av Europas judar” under andra världskriget, sade Hidalgos kontor till nyhetsbyrån AFP. ”Kommentarerna du gjorde strider mot våra universella värderingar och den historiska sanningen om Shoah”, skrev Hidalgo i ett brev till Abbas som skickades på torsdagen den 7 september förra veckan. Brevet slog fast: ”Du kan därför inte längre hålla denna utmärkelse.”

Abbas påståenden är inte nya. Mahmoud Abbas doktorerade på 1980-talet, samtidigt som han var agent åt den sovjetiska underrättelsetjänsten KGB, om Förintelseförnekelse (”Det hemliga förhållandet mellan nazism och sionism”) vid Patrice Lumumba University i Moskva. Han har dessutom skrivit en hel bok som trivialiserar judeförföljelserna under andra världskriget.

Historisk bakgrund

Den 1 februari 1972 utfärdade centralkommittén för Sovjetunionens kommunistiska parti ett direktiv om ”ytterligare åtgärder för att bekämpa den internationella sionismens antisovjetiska och antikommunistiska aktiviteter”, skrev Izabella Tabarovsky, forskare vid Kennan-institutet på Wilson Center i Washington, i den judiska tidskriften Tablet i början av året.

Sektionen för samhällsvetenskap i den sovjetiska vetenskapsakademin inrättade snart en permanent kommission för samordning av vetenskaplig kritik av sionismen vid akademins prestigefyllda Institute of Oriental Studies (IOS) i Moskva.

Under de kommande 15 åren skulle IOS fungera som en viktig partner i den kommunistiska statens kamp mot den ”globala sionistiska konspirationen” som sovjetiska säkerhetstjänster trodde saboterade Sovjetunionen internationellt och på hemmaplan. År 1982 fick Mahmoud Abbas doktorandstatus just på IOS, konstaterade Tabarovsky.

Abbas historieförfalskning

Det var Middle East Media Research Institute (MEMRI) som i september översatte och publicerade Abbas antisemitiska anförande. I sitt tal sade den palestinske ledaren att Hitler bekämpade de europeiska judarna på grund av deras ocker och pengaaffärer och att Förintelsen inte handlade om antisemitism.

Han påstod också att judar från arabiska länder egentligen inte ville emigrera efter den judiska statens bildande, men tvingades göra det av Israel. Abbas hävdade att Israels förste premiärminister David Ben Gurion inte hade velat att judar från arabländer skulle immigrera till Israel, utan tvingades acceptera dem på Churchills uppmaning, eftersom det inte fanns fler judar kvar i Europa.

Han sa att Ben Gurion utförde attacker mot judiska institutioner i arabiska länder för att övertala dem att emigrera. Abbas fortsatte: ”Judarna ville inte emigrera utan tvingades göra det genom påtryckningar, tvång och mord.”