Regeringskris kan uppstå i Israel

Israels regering har råkat ut för både externa och interna kriser på senare tid. Förutom den arabiska terrorvågen mot civila och de palestinska upploppen vid tempelberget har en konflikt om sjukhuspatienters rätt att få äta syrat bröd under Pesach splittrat Israels koalitionsregering.

Idit Silman från Naftali Bennetts högerparti Yamina meddelade i början av april att hon inte längre vill ingå i regeringskoalitionen i Israel. Foto: Baruch Greenberg

Det var majoritetsledaren i det israeliska parlamentet, Idit Silman från Naftali Bennetts högerparti Yamina, som i början av april deklarerade att hon inte längre vill ingå i regeringskoalitionen.
Premiärministern Benjamin Netanyahu lovordade Silmans beslut och välkomnade henne till sitt eget högerblock. Enligt medieuppgifter ska Silman ha blivit lovad en hög plats på Netanyahus parti Likuds lista i nästa val och även en ministerpost i en framtida regering.
Nu stöds regeringen endast av 60 av Knessets 120 platser.
År 2020 kom Israels högsta domstol fram till att landets sjukhus inte har rätt att förhindra sjukhusbesökare att föra in syrat bröd till sina anhöriga under den judiska Pesach-högtiden. Flera sjukhus har trots detta uppmanat besökare att inte ta med sig syrat bröd till patienter under Pesach. Därför skickade hälsoministern Nitzan Horowitz nyligen ett brev till landets sjukhus där han uppmanade dem att följa HD-beslutet. Agerandet fick Idit Silman att lämna koalitionen.

Inte berättat

Enligt medierapporter hade Silman inte berättat för premiärminister Naftali Bennett om sin omorientering i förväg, vilket ledde till att premiärministern fick veta via media rapporter att han hade förlorat sin regeringsmajoritet, skriver Times of Israel.
Silmans beslut innebär att regeringen endast kommer att kunna stifta lagar med stöd från oppositionen. Benyamin Netanyahu kan återvända till makten genom att 61 av de 120 ledamöterna i Knesset antar en lag för att upplösa parlamentet. Netanyahu skulle även kunna bilda en alternativ regering i den nuvarande 24:e Knesset, även om förutsättningarna för en sådan regering att lyckas är små.
Silmans vägval sker samtidigt som spänningarna inom koalitionen växer. Regeringen rymmer partier från vänster till höger, liksom det islamistiska partiet Ra’am. Netanyahu och hans Likud-styrda koalition avgick efter en serie val som förlamade Knesset i två år.

Nyval en möjlighet

Knessetledamöterna hade lov fram till den 8 maj. Silmans avhopp innebär inte med automatik att det finns en majoritet för att bilda en annan regering. Oppositionen är nämligen uppdelad mellan Benjamin Netanyahus högerblock och den arabiska Förenade listan, som består av flera mindre partier, skriver Times of Israel, som konstaterar att arabiska Förenade listans partiledare Ayman Odeh visserligen har gjort tydligt att han tycker att den nuvarande regeringen är dålig, men att det är svårt att tro att han istället skulle ge Netanyahu sitt stöd.
Det innebär i dagsläget att Netanyahu bara har stöd av 54 ledamöter i Knesset. Även om fler av Silmans partikamrater hoppar av räcker det inte. Troligast är dock att det så småningom utlyses nyval vilket blir det femte under drygt tre år.