Josefs grav skändad

Ett hundratal vandaler från flyktinglägret Balata i Nablus skändade i mitten av april Josefs grav som ligger i närheten. Attacken beskrevs som en vedergällning för de israeliska raider i området som genomfördes efter vågen av palestinska terrordåd.

Josefs grav i Sikem (Nablus). Foto: Young Shanahan

Enligt rapporter i media satte upprorsmakarna eld på anläggningen, skadade gravstenen över graven, skadade ljuskronan och slog sönder elskåpet, rapporterar i24news.
”Detta är en allvarlig kränkning av religionsfriheten på en av de heligaste platserna för varje jude”, sade Israels försvarsminister Benny Gantz och fördömde de palestinska sabotörernas vandalisering.
Han beskrev i ett twitter-inlägg förstörelsen av Josephs grav som ”extremt allvarlig”.
Gantz betonade att platsen skulle ”renoveras och snabbt återställas till sitt ursprungliga skick”.
Gärningsmännen greps av palestinska säkerhetsstyrkor.
Bibeln beskriver hur Josefs ben begravdes i Shekem/Sikem (Nablus på arabiska): ”Josefs ben, som Israels barn hade fört upp ur Egypten, begravde de i Shekem, på den mark som Jakob hade köpt av barnen till Hamor, Shekems far, för hundra kesitor.” (Svensk Folkbibel 2015 Josua 24:32). Det finns än så länge inga arkeologiska bevis som bekräftar att graven är Josefs.

Graven plundrad år 2000

År 2000, precis efter att området hade överlämnats till den palestinska myndigheten i enlighet med Oslo-avtalen, plundrades graven och raserades av palestinier som gjorde upplopp. Precis som nu var det kopplat till judisk närvaro på tempelplatsen, som Ariel Sharon besökte i september 2000 – dagarna innan graven förstördes. Josefs grav renoverades men vandaliserades återigen år 2015.
Muslimer hävdar istället att en shejk är begravd där; Yousef Dawiqat. Josefs grav fanns inte med på den lista över heliga platser som överfördes till palestinierna i Osloavtalet från år 1995. När den israeliska armén drog sig ut ur Nablus samma år som avtalet, blev en yeshiva, Od Yosef Chai, en israelisk enklav i området. I april 2014 gjorde Israels armé en raid mot yeshivan, som var ett högkvarter för våldsamma attacker mot palestinska byar och israeliska säkerhetsstyrkor.
Judiska besökare till Josefs grav har vi flera tillfällen blivit attackerade och besöken har skett med skydd av israelisk armé.