Chanukka – tempelinvigningsfesten

Chanukka firas till minne av en revolt som befriade templet i Jerusalem från hellenistiska offerritualer till den grekiska guden Zeus. Bakgrunden var ett misslyckat försök att assimilera judarna för att binda samman Israel med det grekiska imperiet.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Chanukka, eller tempelinvigningsfesten, är en judisk högtid till minne av Judas Mackabeus återinvigning av Jerusalems tempel år 164 före vår tideräknings början.

Via mackabéerupproret befriades templet från kung Antiochos IV Epifanes som hade ersatt de judiska gudstjänstritualerna med en hellenistisk religion där templet hade invigts till den grekiska guden Zeus. Bakgrunden var att försöka assimilera judarna för att binda samman riket med det grekiska imperiet.

Händelserna beskrivs i Mackabeerböckerna, som av protestanter betraktas som apokryfiska böcker medan katolska och ortodoxa kyrkor ser dem som kanoniska.

Högtiden pågår under åtta kvällar i november/december enligt gregoriansk tideräkning. Befrielsen av templet skedde enligt traditionen den 25 dagen i den judiska vintermånaden Kislev, som i år infaller den 10 december.

Åtta dagar

Chanukka firas i åtta dagar då det tog åtta dagar att framställa den olja som skulle användas i ljusstaken i templet. Det fanns bara olja tillräckligt för en dag, men ett under skedde och den lilla oljan räckte i åtta dagar. Man påminner sig om detta genom att tända ett ljus varje kväll i en åttaarmad ljusstake med plats för ett nionde ljus, som används för att tända de övriga.
Högtiden påminner om den kristna julen eftersom den inträffar vid jultid och många judiska barn får gåvor under högtiden. Ett nytt Chanukka-ljus tänds dessutom för var och en av de åtta dagarna. Ett faktum är att utan händelserna bakom Chanukka-firandet (som bevarade Israels judiska identitet) hade inte heller julfirandet varit ett faktum (som firas till minne av Jesu födelse).
I Johannes evangeliums tionde kapitel, vers 22–23, beskrivs hur Jesus befann sig i templet i Jerusalem i samband med att tempelinvigningsfesten firades: ”Nu kom tempelinvigningens högtid i Jerusalem. Det var vinter, och Jesus gick omkring i Salomos pelarhall i templet.”