Fjärde arablandet på fyra månader

Marocko följer nu Förenade Arabemiraten, Bahrain och Sudan och upprättar – med uppbackning från USA – sina diplomatiska förbindelser med Israel.
USA erkänner samtidigt Marockos anspråk på den omtvistade Västsahara-regionen.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Marocko har officiellt legat i krig med Israel sedan 1948 och hade då en stor judisk befolkning på ca 250 000 personer. De anti-judiska upploppen 1948 i samband med att Israel utropades fick så småningom majoriteten av marockanska judar att åka till Israel. I dag består den judiska befolkningen av ca 3 000 judar, vilket ändå är den största judiska befolkningsgruppen i ett enskilt land inom Arabförbundet. Omkring 800 000 judar flydde eller fördrevs från arabvärlden från sina hem efter självständighetskriget 1948 och fram till slutet av 1950-talet.

Marocko har i flera decennier haft hemliga förbindelser med den judiska staten. Marockos kung Hassan II misstänks ha läckt information från Arabförbundets konferens år 1965, vilket bidrog till att Israel kunde vinna sexdagarskriget år 1967. På 1980-talet försökte kung Hassan II och Israels premiärminister Shimon Peres bryta dödläget och upprätta diplomatiska förbindelser, men protester från Arabförbundet hindrade ett närmande.

Pragmatisk hållning

Tronföljaren Mohammed VI har haft samma pragmatiska inställning och har behållit den hemliga kontakten mellan Marocko och Israel. Eftersom båda länderna ser den iranska regimen som en fiende har banden blivit ännu starkare på senare tid.Tillsammans med bland annat Egypten och Jordanien blir Marocko det sjätte landet i Arabförbundet som normaliserar banden med Israel. Snart ska flygplan börja trafikera rutten mellan Rabat i Marocko och Tel Aviv i Israel.Avtalet offentliggjordes den 10 december på twitter, av Marockos Kung Mohammed VI, Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och USA:s president Donald Trump. Egypten, Förenade Arabemiraten och Bahrain välkomnade uppgörelsen medan palestinska tjänstemän fördömde avtalet.

I samband med överenskommelsen ringde kung Mohammed VI till den palestinska ledaren Mahmoud Abbas för att bekräfta sitt åtagande om en tvåstatslösning. Kung Mohammed är ordförande i Arabförbundets Al-Quds-kommitté, vars uppgift är att hävda Jerusalems arab-muslimska karaktär.

Västsahara

”Ytterligare ett historiskt genombrott i dag! Våra två goda vänner Israel och kungadömet Marocko har kommit överens om fulla diplomatiska förbindelser – ett massivt genombrott för fred i Mellanöstern!” skrev president Trump på twitter i samband med att avtalet offentliggjordes. Han påpekade att Marocko erkände USA år 1777 och att det därför var passande att USA nu erkände Marockos rätt till Västsahara, som annekterades år 1975. Inget annat land har erkänt rätten till Västsahara, även om Frankrike stöder Marocko politiskt.

Marockos främsta islamistgrupper förkastade regeringens plan att normalisera banden med Israel. Dagarna efter Marockos fredsavtal med Israel slöts ett avtal om diplomatiska relationer mellan Israel och Bhutan. Ansträngningen att skapa relationer mellan de två länderna var inte kopplad till Abrahamavtalen.