Mandelträdet inleder trädens nyår
Den femtonde i månaden Shvat, som i år infaller den 17 januari, firas den judiska högtiden Tu Bishvat, trädens nyår. Då inleder fruktträden sin blomning och först av alla träd som blommar är mandelträdet.
Mandelträdet blommar först av alla träd i Israel. Foto: Pixabay
Tu BiShvat är tillsammans med Chanukkah de enda högtiderna som inte firas i synagogan. Under helgen är det vanligt att äta någon frukt eller gröda av de bibliska ”sju sorterna” som nämns i 5 Mosebok 8:8: vete, korn, vindruva, fikon, granatäpple, oliv och dadel. Mandelträdet är det träd som blommar allra först efter ”trädens nyår”. Mandelns blommor kommer först, direkt på grenarna och sedan slår bladen ut. Även mandelträdet har en central plats i Bibeln. Arons stav var av mandelträd och staven fick både knoppar och mogna mandlar som en bekräftelse på Guds utkorelse efter att en stav för var och en av Israels stammar hade placerats i tabernaklet. Guds instruktion var: ”Den stav som tillhör den man som jag väljer ut kommer att skjuta skott.” Avbildningar av mandelträdets blommor skulle även pryda den sjuarmade ljusstaken, Menoran, som lyste upp den del av tabernaklet som kallades ”det heliga”. Ljusstaken blev dekorerad med 22 mandelblommor; tre på varje av de sex grenar som sträcker sig ut från ljusstakens stam och fyra på den centrala ljus stammen.
Vaksamhet och hopp
Ordet för mandel på hebreiska kommer från ett ord som betyder ”att vara vaken” och den hebreiska betydelsen för mandelträd betyder bokstavligen ”den som vaknar upp, är alert och vakar”, vilket syftar på att mandelträdet blommar först av alla träd i Israel. Trädet ger hopp om att våren snart anländer och att vintern snart är passerad. Mandeln är därmed även en symbol för vaksamhet. Profeten Jeremia fick på samma tema se ett mandelträd i det inledande kapitlet i profetens bok: ”Herrens ord kom till mig. Han sade: `Vad ser du, Jeremia? ´Jag svarade: `Jag ser en gren av ett mandelträd.´ Herren sade till mig: `Du har sett rätt. Jag ska vaka över mitt ord för att uppfylla det.´”. Jer. 1:11–12.