Månaden Elul

Månaden Elul infaller i augusti-september och är den månaden som föregår de Stora Högtiderna Rosh HaShana, Yom Kippur och Sukkot.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Månaden är en period av gudsfruktan och självrannsakan då många judar, sekulära som religiösa, reflekterar över sina liv och sina handlingar under det gångna året och då man söker förlåtelse från personer man har gjort fel emot och för handlingar som inte varit rätta. Man besöker också gravarna till dem man älskar och vilkas liv uppmanar till tanke på vilka liv vi själva vill lämna efter oss.

Enligt traditionen förknippas månaden med Mose besök på berget Sinai. I samband med uttåget ur Egypten steg Moses upp på berget Sinai flera tillfällen för att ta emot lagen (Toran), för att be om förbarmande efter att folket hade tillbett guldkalven och sedan igen i fyrtio dagar – från den första dagen i Elul – fram till Yom Kippur, Försoningsdagen.

Tio dagar före Yom Kippur, vid nymåne i september-oktober, infaller basunhögtiden, det judiska nyåret, som senare fick namnet Rosh HaShaná.

”I sjunde månaden, på första dagen i månaden, ska ni hålla en helig sammankomst. Då ska inget arbete utföras. Den ska för er vara en dag med basunklang.” 4 Mos 29:1.

Det religiösa nyåret infaller alltså vid halvårsskiftet i den sekulära kalendern.