Kartan i Mellanöstern ritas om

Oroligheter vid Al Aqsa-moskén i samband med Ramadan fick muslimländer att förenas mot Israel. Den 8 april sade Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan till den iranske presidenten Ebrahim Raisi via telefon att ”den islamiska världen borde förenas mot Israels attacker i Palestina”, rapporterade turkiska medier.

Sheik Mohamed bin Zayed Al Nahyan, president i Förenade Arabemiraten, möter Syriens president Bashar Al Assad i Abu Dhabi den 19 mars. Foto: Abdulla Al Neyadi/UAE Presidential Court

Syriens ledare Bashar al-Assad besökte Förenade Arabemiraten och träffade landets president Mohammed bin Zayed al-Nahyan i Abu Dhabi den 19 mars. Besöket gjordes sedan al-Assad uttalat sitt stöd till Rysslands president Vladimir Putins invasionskrig mot Ukraina.

Den 12 april var Saudiarabien värd för två historiska delegationer från Iran och Syrien när de två länderna på var sin sida av Persiska viken förberedde sig för att återupprätta diplomatiska förbindelser efter år av bittra konflikter.

Den 13 april återupprättade Iran och Saudiarabien formellt de diplomatiska förbindelserna i Riyadh, huvudstaden i kungadömet Saudiarabien, med båda ländernas utrikesministrar närvarande. Överenskommelsen skedde med Kina som medlare.

Endast timmar efter att iranska statliga medier sa att en delegation från Iran hade landat i Riyadh, meddelade Saudiarabien att Syriens utrikesminister Faisal Mekdad anlände till staden Jeddah – det första diplomatiska besöket sedan Syriens inbördeskrig bröt ut år 2011, rapporterar flera arabiska medier.

Syftet är att uppnå ”en nationell försoning och… föra tillbaka Syrien till sin arabiska fålla och återuppta sin naturliga roll i arabvärlden”, hette det i uttalandet.

”Iranier och syrier är i Saudiarabien samma dag. Det är helt galet och var ofattbart för några månader sedan”, sa en Riyadh-baserad arabisk diplomat till AFP.

Syrien välkomnas

Tolv år efter att Syriens president Bashar Assad uteslöts, har arabländerna gradvis välkomnat hans regim tillbaka i fållan – som segrare i ett krig som ännu inte har tagit slut, skriver Times of Israel.

Saudiarabien och flera andra arabländer bröt banden med Assad för mer än ett decennium sedan. Det Kairo-baserade Arabförbundet uteslöt Damaskus år 2011.

I början av april i år tillkännagav Tunisiens president Kais Saied att han planerade att återöppna sitt lands ambassad i Syrien.

På fredag den 14 april träffades representanter för nio arabstater i Jeddah för att diskutera att släppa in Damaskus igen. Länderna var Irak, Jordanien, Egypten, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Bahrain, Oman, Qatar och Kuwait.

De diplomatiska förändringarna i Mellanöstern ackompanjerades av Iranstödda attacker mot Israel, inklusive raketer från Libanon, Gaza och Syrien. ”Även om olika grupper kan ligga bakom attackerna från dessa platser, är dessa grupper troligen alla kopplade till Iran. De inblandade grupperna inkluderar Hamas, Hizbollah, Islamiska Jihad och andra som kan gå under andra eller nya namn, men som är ombud till Teheran” skriver Jerusalem Post.

34 raketer avfyrades från Libanon mot Israel, 16 raketer från Gaza och flera raketer från Syrien under de första veckorna i april. Dessutom utfördes flera terrorattentat, bland annat dödades en turist och sju skadades i en terrorattack i Tel Aviv, medan två israeler dödades i Jordandalen.

Går med i SCO

Den 29 mars meddelade Saudiarabiens regering att landet officiellt går med i Shanghai Cooperation Organisation (SCO) som en dialogpartner, i efterdyningarna av den kinesiske presidenten Xi Jinpings besök i Saudiarabien i december 2022.

Redan i september förra året blev Iran officiellt antagen som fullvärdig medlem i SCO i det 22: a toppmötet i Samarkand. Där meddelade även Turkiets president Tayyip Erdoğan att Nato-landet Turkiet siktade på medlemskap i SCO.

– Våra relationer med dessa länder kommer att flyttas till en helt annan position med detta steg, sa Erdoğan enligt Reuters.

Ryssland har drivit på för att förstärka SCO:s militära dimension och föreslog en gemensam militärövning på rysk mark i år. Det var Moskva som bjöd in den turkiske presidenten Recep Erdoğan, som var den enda NATO-ledaren vid SCO-mötet i Samarkand. Turkiet har inte anslutit sig till de västliga ekonomiska sanktionerna mot Ryssland.

Turkiets president, Recep Tayyip Erdoğan, antydde i slutet av år 2020 att Jerusalem tillhör Turkiet, med hänvisning till det ottomanska rikets kontroll över staden fram till 1917.

”I denna stad, som vi var tvungna att lämna i tårar under första världskriget, är det fortfarande möjligt att stöta på spår av det ottomanska motståndet. Så Jerusalem är vår stad, en stad från oss”, sade Erdoğan till turkiska lagstiftare under ett politiskt tal i Ankara.