Här grundas Tel Aviv år 1909

Den 11 april 1909 samlades 66 familjer på sanddynerna på stranden utanför Yafo för att fördela tomter till ett nytt kvarter som de kallade Ahuzat Bayit, senare känt som Tel Aviv.
I dag har staden en halv miljon invånare och har rankats som världens främsta startup-center utanför Silicon Valley i Kalifornien.

De 66 familjerna fördelade i april 1909 marken genom att anordna ett lotteri med snäckskal. Foto: Okänd

Tel Aviv har i dag närmare en halv miljon invånare och har rankats som världens främsta startup-center utanför Silicon Valley i Kalifornien. Foto: Alexey Bogoslavsky

Eftersom de 66 familjerna inte kunde bestämma hur de skulle fördela marken anordnade de ett lotteri för att säkerställa en rättvis delning. Akiva Arieh Weiss, ordförande i lotterikommittén och en av de framstående personerna i stadens grundande, samlade ihop 66 gråa snäckskal och 66 vita snäckskal.

Weiss skrev namnen på deltagarna på de vita snäckskalen och tomtnumren på de gråa snäckskalen. Han parade ihop ett vitt och grått skal, tilldelade varje familj en tomt, och därmed började Tel Avivs första familjer bygga den första moderna hebreiska staden.

Namnet ändrades år 1910 till Tel Aviv, efter det bibliska namnet Tel Abib (Vårens stad) som översättaren Nahum Sokolow använde som titel för hans hebreiska översättning av Theodor Herzls roman Altneuland från 1902.

Historiska Rothschild Boulevard

Stadens bildande skedde under en omfattande judisk immigration – den andra aliyahn. Områdena i den antika hamnstaden Jaffa blev överbefolkade och trånga. Många av nykomlingarna var européer av medelklassursprung som ville bygga omgivningar som skulle ge dem en känsla av vad de lämnat bakom sig. De ville bygga en modern förort till Jaffa, skriver Tel Avivs stad på sin hemsida.

År 1906 lånade Keren Kajemet ut sammanlagt 250 000 franc för att bygga Ahuzat Bayit-kvarteret utanför Jaffa, vilket blev grunden för staden Tel Aviv. 60 av de första 66 invånarna i Tel Aviv byggde senare sina hem med hjälp av Keren Kajemet.

Den 27 maj år 2009 placerades en staty av stadens första borgmästare, Meir Dizengoff, på sin häst mitt emot hans hem på 16 Rothschild Boulevard. Det var här det historiska lotteriet ägde rum för att dela ut tomter till Tel Avivs grundare den 11 april 1909.
På samma plats utropade David Ben-Gurion Israels självständighet den 14 maj 1948.

Redan i april 1949 beslutade Tel Aviv att i samband med stadens fyrtioårsjubileum uppföra ett monument för att hedra de människor vars aktiviteter från 1906 och framåt ledde till att den första sionistiska staden grundades.

Världens främsta startup-center

Staden expanderade på 1930-talet genom av en massiv invandringsvåg av judar som flydde från förföljelsen i Europa, vilket snabbt ledde till att staden med 42 000 människor växte till 130 000 invånare 1936. År 1934, mitt i denna invandringsvåg (femte Aliyahn), förklarades Tel Aviv som en stad och Meir Dizengoff blev dess förste borgmästare.

Tel Aviv är idag den näst största staden i Israel och utgör centrum för den mest befolkade delen av Israel. Tel Aviv, som har över 3 miljoner utländska besökare per år, är Israels finansiella huvudstad. Idag har staden närmare en halv miljon invånare och har rankats som världens främsta startup-center utanför Silicon Valley i Kalifornien.