Terrorvåg startade våldsspiral

Pesach och påsk sammanföll i år med Ramadan vilket skapade spänningar när Jerusalem för första gången på länge var öppet för turister under en storhelg. En arabisk terrorvåg och israeliska försök att förhindra fler terrorattacker ledde till våldsamma sammandrabbningar mellan palestinier och israelisk polis på Tempelberget.

Israels polis informerade i slutet av april att Tempelberget kommer att vara stängt för judiska besökare ”tills vidare”. Foto: Avraham Graicer

Fyra israeler dödades och flera andra skadades i en terrorattack utanför ett stort köpcenter i Beersheba den 22 mars. Tre sköts ihjäl medan en fjärde rammades av ett fordon som kördes av angriparen.
Gärningsmannen arresterades 2015 när han planerade att åka till Syrien för att ansluta sig till IS. Han dömdes och avtjänade tid i fängelse innan han släpptes 2019, rapporterar BBC.
Två poliser dödades och ytterligare ett tiotal skadades den 27 mars i en terrorattack av två beväpnade israeliska araber i staden Hadera i norra Israel. De två terroristerna hade före attacken lagt upp en video där de stod framför en flagga från Islamiska staten. En av dem hade tidigare gripits 2016 av turkiska myndigheter för att ha försökt ansluta sig till Islamiska staten i Syrien och hade suttit 18 månader i ett israeliskt fängelse.
Islamiska staten (IS) sa att de låg bakom attacken, organisationens andra attentat på några dagar. Attacken skedde samtidigt som Arabförbundets utrikesministrar samlades i Israel för första gången för ett toppmöte. Hamas, Hizbollah och den islamiska Jihad hyllade attacken.

IS uppmanar till terror

Fem personer sköts ihjäl av en palestinsk beväpnad man i en förort till Tel Aviv den 29 mars, vilket var den tredje dödliga terrorattacken på en vecka. Attacken skedde i Bnei Brak, ett av Israels ultraortodoxa områden.
Tre personer sköts ihjäl och flera skadades i en terrorattack i Tel Aviv, Israel, på torsdagskvällen den 7 april. Minst 12 personer blev beskjutna i attacken. Tre personer skadades allvarligt och fyra fick lindriga skador. Attacken var den fjärde i Israel på 16 dagar där fjorton offer och fem gärningsmän har dödats
Knappt en månad efter att terrorvågen startade, uppmanade Abu Omar al-Muhajer, talesperson för terrorgruppen IS, sina anhängare att utföra fler attacker. Hans anförande hade titeln ”Kämpa mot dem, och Gud kommer att tukta dem genom dina händer”.
Han berömde terroristerna och sa att ”de slogs och dödades för Allahs skull” och att Jerusalem bara kunde befrias med återkomsten av kalifatet, inte av de palestinska ledarna som han kallade ”sekulära terrorister.”
”Moderna muslimska politiker som försöker befria Jerusalem är inget annat än marionetter i händerna på Israel och väst”, sade han enligt Jerusalem Post.

Högtider sammanföll

Israelisk militär svarade med raider in i Västbanken och Gaza för att förhindra kommande terrorattacker och arresterade flera palestinier vilket i sin tur ledde till våldsamma protester och stenkastning. 16 palestinier dödades i sammandrabbningarna.
I år sammanföll dessutom den judiska Pesach-högtiden och den kristna påsken med den muslimska högtiden Ramadan vilket skapade spänningar i Jerusalem, som efter de lättade covid-restriktionerna för första gången på länge var öppet för turister.
Palestinska araber försökte förhindra judar att besöka tempelområdet bredvid al-Aqsa och Klippdomen och försöken från israelisk polis att bereda rum för dem ledde till våldsamma upplopp. Araber avfyrade molotovcocktails, fyrverkerier och kastade stenar mot säkerhetsstyrkorna.
Israels polis informerade i slutet av april att Tempelberget kommer att vara stängt för judiska besökare ”tills vidare” på grund av sammandrabbningar mellan de arabiska uppviglarna och israeliska säkerhetsstyrkor.
Raketbeskjutning från Gaza följde på de ökade spänningarna kring Tempelberget och Israels flygvapen träffade mål på Gazaremsan som svar på raketbeskjutningen. Den första raketen från Gaza skadade en parkerad bil och ett hus i Sderot.
Under flyganfallen avfyrade terrororganisationen Hamas missiler från en rysktillverkad luftvärnsrobot men försöken att träffa de israeliska flygplanen misslyckades.