Jenin – ett permanent flyktingläger

Trots att flyktinglägret Jenin sedan länge ligger i områden som styrs av palestinska myndigheten är flyktingarna – med stöd av internationella samfundet – inte absorberade i det palestinska samhället. De senaste årens 6,6 miljoner syriska flyktingar förväntas däremot omgående absorberas av de länder i Europa och Nordafrika som de tvingats fly till.

UNRWA cementerar och förvärrar flyktingkrisen genom att finansiera flyktingläger som Jenin i generationer medan FN sätter press på omvärlden att absorbera och finansiera syriska flyktingar. Foto: Pierre Marshall

Flyktinglägret Jenin grundades 1953 av Jordanien för palestinier som hade flytt i samband med Israels självständighetskrig som utbröt i maj 1948 då omgivande arabländer angrep Israel. Det skedde efter att landets förste premiärminister David Ben Gurion i enlighet med FN-beslutet i slutet av 1947 (som förkastades av arabländerna) utropade den judiska staten. Efter kriget kom Jenin under jordanskt styre och området annekterades av Jordanien 1950 för att i 19 år vara under jordansk kontroll.
Trots att flyktinglägret sedan flera decennier ligger i områden som styrs av den palestinska myndigheten är flyktingarna efter snart 75 år fortfarande inte absorberade i det palestinska samhället. Detta möjliggörs genom finansiering via UNRWA, ett FN-organ som specialinrättats för att ge palestinska flyktingar en flyktingstatus som ärvs i generationer.

Centrum för terror

Lägret i Jenin består idag av omkring 16 000 palestinier och har blivit ett centrum för militanta palestinier som utför terrordåd inne i Israel. Den 7 april i år ägde en masskjutning rum på Dizengoff Street i Tel Aviv som dödade tre människor och skadade sex. Gärningsmannen var en 28-årig palestinier från Jenin som efter dådet hyllades av tusentals palestinier från flyktinglägret och från Jenin-området. Även terroristens far, pensionerad från den palestinska myndighetens säkerhetsstyrkor, berömde sonens attack.
Även terrorattacken i Bnei Brak den 29 mars som dödade fem personer utfördes av en terrorist från Jeninområdet. Den palestinska terrorvågen mot israeler i början av 2022 kan ses som ett sätt för terrororganisationer som Hamas och Islamiska Jihad att vinna palestiniernas stöd efter att Fatah-ledaren Mahmoud Abbas ännu en gång ställde in valen våren 2021. Det senaste valet i de palestinska områdena hölls nämligen för mer än femton år sedan.
Enligt israeliska myndigheter blev Jenin en bas för terrorgrupper och terrorattacker redan för 20 år sedan i samband med den andra intifadan. Terrordåden utfördes av organisationer som Islamic Jihad, Al-Aqsa-martyrernas brigad och Hamas. Israels utrikesdepartement konstaterade i april 2002 att 23 av de 60 självmordsbombare som hittills hade attackerat Israel under året, var palestinier från Jenin.

Assad säljer flyktingars mark

Världssamfundets behandling av de palestinska flyktingarna, kan jämföras med den syriska flyktingkrisen som enligt UNICEF, är den största fördrivningskrisen i världen.
I slutet av 2019 var syrier den absolut största tvångsfördrivna befolkningen i hela världen med 13,2 miljoner flyktingar, inklusive 6,6 miljoner som tvingats lämna landet och mer än sex miljoner människor som har fördrivits inom landet, enligt UNHCR.
Flyktingarna från Syrien finns i dag i stora delar av Europa och i norra Afrika där de i stor utsträckning förväntas bli absorberade. Allra flest syriska flyktingar finns i länder som Turkiet (3,7 miljoner), Libanon (852 000), Jordanien (668 000), Tyskland (616 000), Irak (346 000), Egypten (134 000) och Sverige (115 000).
År 2018 utfärdade den syriska regeringen – utan större internationella protester – en lag där de kunde expropriera flyktingarnas mark i områden som förstördes i kriget, rapporterade Reuters. I december 2020 rapporterade France 24 att regimen auktionerade ut land som tidigare hade ägts av fördrivna människor.