Den röda södern

I februari täcks marken i Shokeda-skogen av röda anemoner som blommar i stora mängder. Företeelsen har blivit en stor turistattraktion som lockar besöker från hela Israel.

Alla anemoner i söder är röda. De röda blommorna är mer motståndskraftiga mot torrt klimat. Foto: Ruthi Rothstein

Shokeda-skogen i nordvästra Negev, som är en del av öknen nära Gazaremsan, är under de tidiga vårmånaderna i öknen en turistattraktion på grund av den stora mängden röda anemoner som täcker marken. När vintern tar slut börjar skogen blomma med förnyad kraft och en hisnande skönhet. Anemonerna kan blomma från februari till början av april. Området kallas då ”Darom Adom” – ”Den röda södern” efter alla blommor som slår ut vid denna tid på året.

Hundratusentals besökare från hela Israel kommer under denna period till området för att delta i evenemang, naturvandringar och andra aktiviteter i naturen som passar hela familjen.

Varje år arrangeras Darom Adom-festivalen då det vanligtvis gröna landskapet i nordvästra Negev är täckt av en matta av röda anemoner. Under hela februari månad erbjuder festivalen ett stort utbud av familjeorienterade aktiviteter i Eshkol-regionen

Stor turistattraktion

I år hade festivalen mountainbike-maraton, poesiläsningar, konserter med israeliska artister och mycket annat. I skogen finns rekreationsplatser för familjer som söker kvalitetstid med sina barn, men även för vandrare, cyklister och andra besökare till festivaler och evenemang i närheten.

Shokeda-skogen började planteras år 1957. De trädarter som dominerar är eukalyptus, tall och casuarina. Skogen har också gamla tamariskträd som beräknas komma från det brittiska palestinamandatet eller från slutet av den osmanska perioden.

I november 2013 arrangerade Naturskyddsföreningen i Israel och Ynet en omröstning där anemonen valdes till Israels nationalblomma. Anemonen är en skyddad växt i Israel och det är förbjudet att plocka den.

Utrotningshotad på 1950-talet

På 1950-talet riskerade anemonen att utrotas på grund av stor användning av blommorna för bland annat kommersiella ändamål. En lag stiftades på 1960-talet som förbjöd plockning och en upplysningskampanj av Naturskyddsföreningen, som använde anemonen som en av dess symboler, ledde till att allmänheten slutade plocka anemoner, som återvände och spred sig i sina naturliga livsmiljöer över hela landet.

Anemonen är en perennväxt som ofta är klarröd, men även finns som vit, lila, och från mörkblått till ljusrosa. Den blommar i några dagar, stänger sig på natten och öppnar sig under dagen. Under regniga dagar kan blommorna vara stängda hela tiden.

Icke-röda anemoner finns endast i norra delen av Israel medan alla anemoner i söder är röda. De röda blommorna är mer motståndskraftiga mot torrt klimat. De ligger som blodsdroppar på sluttningarna i öknen.