Israels fem största städer

Israel har sammanlagt 75 städer och av dessa har 15 städer över 100 000 invånare. Den största staden är Jerusalem med närmare en miljon invånare, medan lite mindre än en halv miljon personer bor i Tel Aviv. Här är Israels fem största städer.

Jerusalem är Israels största stad. Foto: Patrick Brennan

Jerusalem

Jerusalem, som är en av världens äldsta städer, har i dag 972 000 invånare. Det ska jämföras med folkräkning 1844 av Ernst Gustav Schultz, forskare och konsul i Jerusalem för Preussens konungariket, som beskriver att staden hade 15 510 invånare, varav 7120 judar, 5000 muslimer och 3390 kristna. 

Staden har förstörts två gånger, belägrats över 20 gånger, erövrats och återerövrats mer än 40 gånger och attackerats mer än 50 gånger, skriver historieprofessor Yehoshua Ben-Arieh i sin bok om Jerusalem. Staden nämns över 700 gånger i Bibeln, medan namnet Jerusalem lyser helt med sin frånvaro i Koranen och i andra religiösa urkunder. 

Tel Aviv

Tel Aviv, som grundades först år 1909, började som en förort till den historiska staden Jaffa som vid flera tillfällen är omnämnd i Bibeln. Staden har idag 433 000 invånare, men räknar man in storstadsområdet blir invånarantalet en bra bit över en miljon människor.

Tel Aviv är Israels finansiella huvudstad och har rankats som världens största startup-center utanför Silicon Valley i Kalifornien.

Haifa

Haifa är Israels tredje största stad med omkring 285 000 invånare. Staden ligger vid Medelhavet i landets norra delar och är Israels viktigaste hamnstad. Staden fanns redan på biblisk tid men växte kraftigt efter andra världskriget när många judar invandrade till Israel.

Rishon LeZion

Rishon LeZion grundades år 1882 under den Osmanska perioden av tio pionjärer från Charkiv, Ukraina. Året därpå kom jordbruket i gång liksom odling av citrus och vindruvor. Den stora synagogan byggdes under de kommande åren och år 1886 grundades en grundskola. Staden har i dag omkring 260 000 invånare och är belägen åtta kilometer söder om Tel Aviv.

Staden var efter Petah Tikva den andra som bildades av judiska immigranter som anlände till det Osmanska riket på 1880-talet.

Petah Tikva

Petah Tikva grundades 1878 av judar från Ungern och Litauen och var det första moderna judiska jordbrukssamhället i den region i det osmanska riket som då kallades Syrien. Den osmanske sultanen tillät markköpet på grund av den dåliga kvaliteten på träskområdena.

Petah Tikva ligger i centrala Israel elva kilometer öster om Tel Aviv och har idag omkring 254 000 invånare. Staden etablerades – precis som Rishon LeZion – med ekonomiskt stöd från baron Edmond de Rothschild.

Enligt 1922 års brittiska folkräkning hade Petah Tikva totalt en befolkning på 3 008 judar, 22 muslimer och 2 ortodoxa kristna.