Israelisk spion benådad

På morgonen den 20 januari 2021, timmarna innan Donald Trump slutade som president, meddelade Vita huset att den israeliske spionen Aviem Sella hade benådats.

Timmarna innan Donald Trump slutade som president meddelade Vita huset att den israeliske spionen Aviem Sella hade benådats. Foto: Cezary Piwowarczyk

Beslutet hänvisade till att staten Israel hade gett en fullständig och entydig ursäkt och uppgav att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, Israels ambassadör i USA Ron Dermer och USA:s ambassadör i Israel David Friedman hade gett sitt stöd till Sellas begäran om nåd. Aviem Sella är en israelisk affärsman och tidigare befälhavare i det israeliska flygvapnet. I slutet av 1980-talet anklagades han i sin frånvaro för att ha rekryterat Jonathan Pollard, som avtjänade ett 30-årig straff för att ha spionerat på USA för Israel. Aviem Sella tog sin doktorsexamen vid Tel Aviv University och tjänstgjorde i det israeliska flygvapnet som stridspilot. Han deltog i sexdagarskriget, Yom Kippur-kriget och var ansvarig för planeringen av Operation Opera, luftangreppet mot den irakiska kärnreaktorn år 1981.

Spänningar med USA

När Jonathan Pollard greps 1985 och erkände sig skyldig till spionage flydde Sella från USA till Israel. Israel vägrade sedan att lämna ut Sella till förhör och i mars 1987 dömde en federal domstol Sella för spionage till livstidsstraff och böter på 500 000 dollar. När Aviem Sella befordrades till brigadgeneral och fick befäl över Tel Nof, en av tre militära flygbaser i Israel, hotade USA:s kongress att skära ned biståndet till Israel. Sella avgick senare för att ta bort spänningarna mellan de båda länderna, och blev istället instruktör vid Israels National Security College. Efter att ha avtjänat 30 år i fängelse och ytterligare fem år av rättegångar i USA, blev Jonathan Pollard en fri man den 20 november 2020 och i slutet av förra året flyttade han hem till Israel.