Biden prioriterar Israel

USA:s president Joe Biden erkänner Israels kontroll över Golan, håller fast vid det redan verkställda beslutet att flytta USA:s ambassad till Jerusalem och stödjer de senaste fredsavtalen mellan Israel och flera arabländer. Iran-avtalet, inställningen till palestinska myndigheten och återställandet av biståndet till UNRWA, avviker från Trumps linje.

Netanyahu och Biden möts under ett besök som Israels premiärminister gjorde i USA år 2013. Foto: Kobi Gideon

Efter att ha varit president i fyra veckor ringde USA:s president Joe Biden till Israels premiärminister Benyamin Netanyahu i mitten av februari. Netanyahu var den första ledaren i Mellanöstern som fick ett samtal från Biden, men den 12:e världsledaren totalt sett, konstaterar Times of Israel. Netanyahus frostiga förhållande med den förre demokratiska presidenten Barack Obama och hans varma relation med efterträdaren Donald Trump har skapat frågor kring hur relationen med Biden kommer att se ut. Konversationen var mycket varm och vänlig och pågick i ungefär en timme, konstaterade den israeliske premiärministerns kansli. De två ledarna betonade sin långvariga personliga relation och sa att de skulle arbeta tillsammans för att fortsätta stärka den stabila alliansen mellan Israel och USA. Biden och Netanyahu diskuterade även framtida framsteg för fred, det iranska hotet och regionala utmaningar samt enades om att fortsätta dialogen. USA:s president Biden berömde premiärminister Netanyahu för hans ledarskap i kampen mot coronaviruset och de utbytte även idéer om olika sätt att bekämpa pandemin.

Personlig historia

Även Vita huset kommenterade telefonsamtalet. President Biden bekräftade sitt personliga och uthålliga engagemang för Israels säkerhet och uttryckte sin avsikt att stärka alla aspekter av partnerskapet mellan USA och Israel, inklusive det starka försvarssamarbetet, konstaterade Vita husets pressuttalande. Ledarna diskuterade vikten av ett fortsatt nära samråd om regionala säkerhetsfrågor, inklusive Iran och Biden betonade USA:s fortsatta stöd för den nyligen normaliserade relationen mellan Israel och länder i den arabiska och muslimska världen. Vid en pressträff med journalister i ovala rummet sa Biden att det var en ”bra konversation” utan att utveckla det mer. Medan Vita huset betonade vikten av fred i hela regionen, även mellan israeler och palestinier, nämnde det israeliska uttalandet inget om palestinierna.

UNRWA:s får tillbaka stöd

I slutet av januari meddelade Biden-administrationen att den kommer att återställa de amerikanska biståndsprogrammen till FN-organisationen UNRWA, som minskades med 360 miljoner dollar under Trump. Den palestinska flyktingsituationen är den enda flyktingkatastrofen i världen som har konserverats av världssamfundet i över 70 år och där barn, barnbarn och barnbarnsbarn kan ärva en flyktingstatus. Det som började som 750 000 palestinska flyktingar har därför nu förvandlats till över 5 miljoner, helt och hållet på grund av UNRWA. Israel anklagar världssamfundet för hyckleri när de struntat i andra flyktinghärdar, som nu senast de 6,6 miljoner syriska flyktingarna. Alla andra flyktingar i världen ligger under FN:s flyktingkommissarie eller UNHCR. Palestinska flyktingar kan få medborgarskap från andra länder samtidigt som de behåller sin flyktingstatus. 2,2 miljoner UNRWA-stödmottagare är medborgare i ett annat land och uppfyller inte de erkända kriterierna för vad som utgör en flykting enligt internationell rätt. Den palestinska flyktingsituationen uppstod sedan arabvärlden avvisade FN:s delningsplan och fem arabiska arméer istället inledde ett krig mot nybildades staten Israel – ett krig som de sedan förlorade.

Iran, Golan och Jerusalem

Biden har sagt att han avser att återgå till kärnenergiavtalet med Iran, ett avtal som Netanyahu har motsatt sig, Han hyllade Trumps beslut att avsluta det år 2018. Biden har sagt att han vill få Iran att följa kärnenergiavtalet innan han tar itu med Irans ballistiska missilprogram och regionala hegemoni. The Times of Israel listar elva judiska topptjänstemän som Biden har valt i sin administration, bland annat utrikesminister Antony Blinken, finansminister Janet Yellen och vice CIA-chefen David Cohen. Den amerikanska utrikesministern Antony Blinken har upphört att ifrågasätta Trump-administrationens erkännande av Golanhöjderna som en del av Israel, och noterade istället att territoriet var viktigt för Israels säkerhet. ”Som en praktisk fråga tror jag att kontrollen av Golan i dagens situation förblir av stor betydelse för Israels säkerhet”, sade utrikesminister Blinken till CNN. Blinken upprepade även Biden-administrationens inställning att behålla den amerikanska ambassaden i Jerusalem, efter att Trump erkänt staden som Israels huvudstad.