Israel populärt filmtema

En rad tv-serier och dokumentärer om judiskt liv och landet Israels moderna historia har de senaste åren haft världspremiär.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

”Valley of Tears” är en israelisk krigsserie som hade premiär i oktober 2020. HBO Max började sända serien den 12 november 2020. TV-serien handlar om Yom Kippur-kriget, där den första säsongen fokuserar på den norra fronten.

Valley of Tears är område på Golanhöjderna som fick sitt namn efter en stor strid under Yom Kippur-kriget 1973. Även om de israeliska styrkorna var underlägsna i antal – Syrien hade mångdubbelt fler pansarvagnar – lyckades de hålla sina positioner och få Syriens armé att dra sig tillbaka.

I dokumentären ”Mossad inifrån” på bland annat Netflix berättar dussintals tidigare agenter i den israeliska säkerhetstjänsten Mossad om sina topphemliga uppdrag.

”Teheran” är en israelisk tv-serie som skapats för den israeliska kanalen Kanal 11. Spionthriller-serien handlar om den israeliska-iranska konflikten och hade premiär i Israel den 22 juni 2020 och hade internationell premiär på Apple TV den 25 september.

Eli Cohen

”The Spy” är en israelisk mini-serie på Netflix som handlar om Israels främste Mossad-spion Eli Cohen. Berättelsen inleds med sexdagarskriget 1967 mellan Israel och Syrien och följer Cohens förflutna i Egypten via Argentina till hans infiltration av det syriska försvarsdepartementet.

”Fauda” (som betyder ”kaos” på arabiska) är en israelisk tv-serie på Netflix som skildrar Israels kamp mot terrorismen, med inslag av Hamas-kidnappningar och undercover-aktioner.

”Unorthodox” är en tysk/amerikansk miniserie producerad av Netflix som hade premiär i mars 2020. Serien handlar om den unga flickan Esty som rymmer till Berlin från ett äktenskap som arrangerats av ett chassidiskt samfund i New York.

”Shtisel” är en israelisk TV-serie som först blev mycket populär i Israel och sedan distribuerades av Netflix år 2018. Serien skildrar vardagslivet för familjen Shtisel, en ortodox judisk familj i Jerusalem.