Israel populärt filmtema

En rad tv-serier och dokumentärer om judiskt liv och landet Israels moderna historia har de senaste åren haft världspremiär.

”Valley of Tears” är en israelisk krigsserie som hade premiär i oktober 2020. HBO Max började sända serien den 12 november 2020. TV-serien handlar om Yom Kippur-kriget, där den första säsongen fokuserar på den norra fronten.

Valley of Tears är område på Golanhöjderna som fick sitt namn efter en stor strid under Yom Kippur-kriget 1973. Även om de israeliska styrkorna var underlägsna i antal – Syrien hade mångdubbelt fler pansarvagnar – lyckades de hålla sina positioner och få Syriens armé att dra sig tillbaka.

I dokumentären ”Mossad inifrån” på bland annat Netflix berättar dussintals tidigare agenter i den israeliska säkerhetstjänsten Mossad om sina topphemliga uppdrag.

”Teheran” är en israelisk tv-serie som skapats för den israeliska kanalen Kanal 11. Spionthriller-serien handlar om den israeliska-iranska konflikten och hade premiär i Israel den 22 juni 2020 och hade internationell premiär på Apple TV den 25 september.

Eli Cohen

”The Spy” är en israelisk mini-serie på Netflix som handlar om Israels främste Mossad-spion Eli Cohen. Berättelsen inleds med sexdagarskriget 1967 mellan Israel och Syrien och följer Cohens förflutna i Egypten via Argentina till hans infiltration av det syriska försvarsdepartementet.

”Fauda” (som betyder ”kaos” på arabiska) är en israelisk tv-serie på Netflix som skildrar Israels kamp mot terrorismen, med inslag av Hamas-kidnappningar och undercover-aktioner.

”Unorthodox” är en tysk/amerikansk miniserie producerad av Netflix som hade premiär i mars 2020. Serien handlar om den unga flickan Esty som rymmer till Berlin från ett äktenskap som arrangerats av ett chassidiskt samfund i New York.

”Shtisel” är en israelisk TV-serie som först blev mycket populär i Israel och sedan distribuerades av Netflix år 2018. Serien skildrar vardagslivet för familjen Shtisel, en ortodox judisk familj i Jerusalem.