Israel har vaccinerat flest

Israel är det land i världen som har vaccinerat störst andel av sin befolkning. I slutet av januari hade 50 vaccindoser per 100 invånare injicerats. Näst snabbast var Förenade Arabemiraten med 30 doser och på tredje plats kom Storbritannien med 12 doser per hundra invånare, enligt statistik som sammanställts av forskare på Oxford University.

Israels president Reuven Rivlin med den första personen i Israel som vaccineras i fas två. Foto: Amos Ben Gershom/GPO

Israel dygnet runt-vaccinerade mellan 150 000 och 200 000 personer per dag. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu berättade på World Economic Forums online-toppmöte i Davos nyligen om anledningen till att Israel hade klarat sig så bra: landet köpte många vaccindoser snabbt. ”Vi pratade inte om priset” sade han enligt affärstidningen Business standard och beskrev hur han själv hade haft 21 telefonsamtal med Pfizers ledning för att slutföra affären. Han jämförde virusbekämpningen med ett krig. ”Det är som att kontrollera ammunitionen i ett krig. Du måste verkligen se till att du först och främst får lager av vaccin och sedan måste du se till att de distribueras och de måste distribueras på ett optimerat sätt som fortsätter att vara flexibelt”.

Delar information

Israeliska löften om att dela data kring en snabb vaccinationskampanj bidrog även till att Israel kunde få ett fördelaktigt leveransavtal med Pfizer. Vaccinproducenten gick med på att fortsätta leverera doserna snabbt i utbyte mot delvis tillgång till den stora databasen med information som upprätthålls av landets nationella hälsovårdssystem. ”Detta projekt kommer att samla viktig epidemiologisk information som gör det möjligt att övervaka utvecklingen av epidemin i Israel i realtid och utvärdera potentialen för ett vaccinationsprogram”, sade Dervila Keane, talesperson för Pfizer i ett pressuttalande. Vissa försvarare av den personliga integriteten menade att israeler används som en testbefolkning som utan vetskap ger Pfizer tillgång till personliga hälsodata som ett villkor för affären.

Försenat ryskt vaccin

I december meddelade palestinska tjänstemän att de hade undertecknat en överenskommelse med Ryssland om fyra miljoner doser av Sputnik V-vaccinet. Den palestinska myndigheten förväntade sig att vaccinet skulle komma fram till slutet av 2020. Den palestinska myndighetens ambassadör i Ryssland, Abdel Hafiz Nofal, berättade i januari för den palestinska nyhetsbyrån Ma’an att ett tekniskt problem i samband med transporten av vaccindoserna hade lett till förseningar. Israel fick då kritik från flera Israel-kritiska FN-organ för att inte vaccinera de palestinier som bor i de områden som administreras av den palestinska myndigheter, trots att Oslo-avtalet slår fast att den palestinska myndigheten ansvarar för hälso- och sjukvård. FN:s chef för mänskliga rättigheter, den chilenska socialistledaren Michelle Bachelet, hörde till dem som menade att Israel hade ett ansvar för palestiniernas vaccineringsprogram. Bachelet har fått kritik för att stödja bojkott-rörelsen BDS, som den tyska Förbundsdagen har klassat som antisemitisk. I en resolution som tyska parlamentariker antagit fastställdes att vissa BDS-slagord påminde om Nazi-tysklands propaganda ”Köp inte från judarna”.

Ensidig kritik

Utifrån en resolution i mars 2016 från FN:s råd för mänskliga rättigheter som initierats av rådets arabiska och muslimska länder upprättade Bachelet i februari förra året en lista över företag som gör affärer med israeler som bor i det judiska kvarteret i Jerusalem och andra omtvistade områden som både israeler och palestinier gör anspråk på. ”EU har finansiella affärer i Marocko-ockuperade Västsahara och i Turkiskt-ockuperade norra Cypern”, sade Hillel Neuer på UN Watch, en människorättsorganisation som granskar hur FN:s organ lever upp till sina egna mål. ”Märkligt nog, av mer än 100 territoriella tvister i världen idag, inklusive i Tibet, Kashmir, Krim, Västsahara och norra Cypern, valde FN bara att svartlista företag som gör affärer i Israels omtvistade territorier”, tillade han.