Hamantaschen, del av Purim-firande

Purim är en judisk högtid som firar räddningen av det judiska folket från Haman, en persisk tjänsteman åt den persiske kungen Ahasveros från 500-talet f.Kr som beskrivs i Esters bok.
I samband med Purim äter många judar trekantiga bakverk som kallas hamantaschen.

Foto: Rebecca Siegel
I samband med Purim äter många judar trekantiga bakverk som kallas hamantaschen.

Hamans planer omintetgjordes av Mordokai och Ester, Mordokais kusin och adoptivdotter som hade blivit drottning åt Ahasveros.

Mordokai övertog Hamans position som den andra i rangen efter Ahasveros och instiftade ett årligt minne av det judiska folkets befrielse från Hamans försök till förintelse.

Purim firas bland judar genom att ge varandra mat och dryck, ge till de fattiga och att äta en festmåltid. ”Mordokaj skrev ner dessa händelser och sände brev till judarna i alla kung Ahasveros provinser, både nära och fjärran. Han fastställde att de år efter år skulle fira den fjortonde och den femtonde dagen i månaden Adar, alltså de dagar då judarna fick ro för sina fiender och den månad då deras sorg vändes i glädje och deras bedrövelse i fest. Därför skulle de fira dem som dagar av fest och glädje och sända matgåvor till varandra och ge gåvor till de fattiga.” Ester 9:20-22.

Offentlig högläsning av Esters bok sker ofta i synagogan i samband med Purim.

Firas den 7 mars

Enligt den hebreiska kalendern firas Purim den 14:e dagen i den hebreiska månaden Adar vilket i år infaller den 7 mars, med start redan kvällen innan.

I samband med Purim äter många judar trekantiga bakverk som kallas hamantaschen (Hamans fickor) eller oznei Haman (Hamans öron).Degen kavlas ut, skärs i cirklar och fylls traditionellt med hallon, aprikos eller dadlar. Degen viks sedan in mot mitten från tre håll till en triangulär form.

Recept på Hamantaschen:

Deg:
1,75 dl strösocker
115 gram smör, rumstemperatur
½ tesked vaniljextrakt
1 ägg, plus 1 ägg för pensling
2 msk apelsinjuice
4,75 dl mjöl, siktat
½ tsk bakpulver (använd 1 tsk om du vill ha en mjukare kaka)
¼ tesked salt

Fyllning:
2,5 dl sesampasta
2,5 dl strösocker
Vatten efter behov
2 msk sesamfrön till garnering

Instruktioner:

Blanda socker och smör i en stor skål med en stavmixer, tills det är ljust och fluffigt (cirka 3 minuter). Tillsätt sedan vanilj, 1 ägg och apelsinjuice och blanda. Tillsätt sedan mjöl, bakpulver och salt och blanda med sked tills det blandats. Degen ska vara lite kladdig. Forma degen till en boll, linda in i plastfolie och låt degen svalna över natten.

Gör fyllningen under tiden. Blanda ihop sesampasta och strösocker. Om sesampastan är lite torr, tillsätt vatten tills blandningen är lätt att hantera, ungefär som jordnötssmör.

Värm ugnen till 175 grader C. Kavla ut degen till cirka 3-6 mm tjocklek på en lätt mjölad yta och skär sedan i cirklar med en 8-9 cm rund kakform eller ett vinglas. Lägg 1 tsk fyllning i mitten av degcirkeln och vik över de tre hörnen till en triangel.

Lägg hamantaschen på en plåt med bakplåtspapper och frys i 30 minuter för att förhindra spridning. Pensla sedan med vispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i 12-15 minuter tills de fått färg på botten. Kyl helt på galler innan servering.

Recept: whatjewwannaeat.com