380 israeliska hjälparbetare i Turkiet efter jordbävning

Israels utrikesminister Eli Cohen landade i mitten av februari i Turkiet för att visa solidaritet med landet efter jordbävningen som orsakat tiotusentals döda och tvingat miljontals människor på flykt. Då hade redan 280 israeliska hjälparbetare varit på plats i över en vecka.

Foto: IDF
En delegation på 380 israeler åkte till Turkiet i en räddningsaktion som under första veckan räddade 19 liv och hade med sig sjutton ton medicinsk utrustning för de skadade.

Foto: Turkiets president
Israels utrikesminister Eli Cohen besökte Turkiet och träffade landets president Recep Tayyip Erdogan.

E. Cohen träffade både president Recep Tayyip Erdogan och Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu under besöket i Ankara.

Vid landningen i Turkiet sa Cohen att han skulle uttrycka ”det israeliska folkets kondoleanser” till Erdogan och Cavusoglu.
– Israel står vid sidan av Turkiet i denna svåra tid och kommer att fortsätta att hjälpa landet genom våra styrkor och genom att tillhandahålla humanitära varor”, tillade han.

Israel höll besöket hemligt av säkerhetsskäl tills Cohen landade, rapporterar The Times of Israel. I mitten av februari hade antalet bekräftade omkomna stigit till närmare 40 000.

Israels försvarsmakt (IDF) skickade en första biståndsdelegation redan på måndag kväll, mindre än ett dygn efter jordbävningen tidigt på måndag morgon den 6 februari. Den följdes av en större delegation med 150 personer tidigt på tisdag morgon. Under onsdagen skickades sedan ett fältsjukhus tillsammans med 230 sjukvårdspersonal till Turkiet, vilket utökade det israeliska biståndet ytterligare.

Det israeliska militärsjukhuset skickas regelbundet till olika katastrofområden för att ge humanitär hjälp vid naturkatastrofer, som jordbävningar, skogsbränder, översvämningar och byggnadskollapser. Fältsjukhuset var också i Ukraina efter Rysslands invasion av landet för ett år sedan.

I ett videouttalande kommenterade chefen för IDF:s läkarkår, brigadgeneral Dr. Elon Glassberg, beslutet att skicka ett fältsjukhus:
– Det här är en svår tid för den turkiska nationen och vi är stolta över att vi kan komma och hjälpa, sa Glassberg.
– Förmågan att skicka ett sjukhus till ett annat land är en unik förmåga. Få länder kan göra något sådant och vi är stolta över att vara de som kommer och hjälper till. Vi har gjort det tidigare, vi kommer att göra det den här gången, och vi kommer att göra det som alltid, med professionalism, från en känsla av ansvar och stolthet … vi kommer att föra stolthet till staten Israel.

Räddade 23-årig kvinna

Räddningsaktionen kunde under natten till tisdagen rädda en 23-årig kvinna som suttit instängd under spillrorna sedan måndagsmorgonen.

– Räddningen innefattade mycket ingenjörsarbete, samt arbete av läkare och ambulanspersonal, när den 23-åriga kvinnan till slut kom fram, frisk och intakt förutom en bäckenfraktur, sade teamledaren Matan Schneider.

Efter räddningen kunde den unga kvinnan återvända till sin fästman.

Uppdraget att rädda kvinnan tog fyra och en halv timme från början till slut och genomfördes efter att teamet hört ljud som kom från bråte på sidan av vägen de färdades på.

IDF:s räddningsuppdrag i Turkiet, som kallades Operation Olivkvist, skedde i samverkan med turkiska och internationella motsvarigheter. Teamet var beredda på att hantera extrema väderförhållanden.

Under den första veckan räddade IDF 19 människor. De gav också medicinsk hjälp till de skadade på ett lokalt sjukhus i staden Kahramanmaraş.

Den medicinska delegationen tog med sig sjutton ton medicinsk utrustning till Turkiet och 10 ton logistisk och administrativ utrustning.

Närmare 40 000 döda

Premiärminister Benjamin Netanyahu sade redan samma dag som jordbävningen skedde att Israel planerar att skicka hjälp till Syrien, inklusive tält, mediciner och filtar.

I sina kondoleanser till Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu uttryckte Israels utrikesminister Eli Cohen sin djupa sorg över förlusten av människoliv och lovade att agera för att ge bistånd till Turkiet.

Även Israels president Isaac Herzog talade med Turkiets president Erdogan på måndagen, enligt ett uttalande från Herzogs kontor. Herzog uttryckte också sina kondoleanser å Israels folks vägnar, och Erdogan uttryckte på samma sätt kondoleanser för offren vid förra veckans terrorattack mot stadsdelen Neveh Ya’acov i Jerusalem.

Israel var en av de första nationerna som erbjöd Turkiet hjälp efter de förödande jordbävningarna i regionen. Efter jordskalvet i Turkiet beordrade Netanyahu chefen för det nationella säkerhetsrådet, Tzachi Hanegbi, att utvärdera Israels beredskap för jordbävningar.

Den israeliska militären bekräftade att en mindre jordbävning drabbade Israel dagen efter jordbävningen i Turkiet, med skalv i Jerusalem och i områden nära Ramallah. Skalvet hade magnituden 3,5 och var centrerat omkring 15 kilometer sydost om bosättningen Ariel, sade energiministeriets seismologiavdelning.

En mindre jordbävning i Jerusalem-området och i Dödahavsområdet nådde dessförinnan magnituden 4,4.

Experter har varnat för att den israeliska infrastrukturen inte är tillräckligt förberedd för en större jordbävning.