Försvar mot missiler triggade hat mot judar

Under de två veckor som de militära aktionerna från Hamas och Israels försvarsagerande pågick i maj 2021 ökade de antisemitiska incidenterna i både Europa och i USA.

Antisemitiska slagord och incidenter har följt de demonstrationer som skedde till stöd för terrororganisationen Hamas under Gaza-konflikten. Bilden är från Milwaukee i USA den 20 maj 2021. Foto: Susan Ruggles

De tusentals missiler som avfyrades från Gaza nu i maj mot civila mål i Israel ackompanjerades av alarmerande antisemitiska incidenter som spred sig som en löpeld runt om i världen. Människorättsorganisationen Human Rights Watch varnade i mitten av maj för antisemitism bland dem som stöder den palestinska saken och beskriver några av alla exempel: rabbin attackerad på gatan, synagoga nedklottrad med hakkors och hatbudskap skränande via högtalare i judiskt område. ”Under de senaste åren har judar i många europeiska länder rapporterat en ökning av hatincidenter och säger att de känner sig alltmer osäkra. Synagogor har attackerats. Judiska kyrkogårdar vanhelgats. Judiska barn blir mobbade i skolan för sin tro”, skriver Human Rights Watch och varnar för att det i mitten av maj har skett alarmerande incidenter av antisemitiskt hat i Europa, inklusive i Storbritannien, Tyskland och Österrike. ”Europeiska ledare har rätt att kraftigt fördöma sådant hat och vidta åtgärder för att skydda judiska samhällen, inklusive att ställa misstänkta brottslingar till svars”, skriver Human Rights Watch på sin hemsida.

75 procents ökning

Under tiden som den militära konflikten från Hamas mot Israel pågick ökade antisemitiska incidenter i USA med 75 procent jämfört med de två veckorna innan striderna började, från 127 till 222, enligt preliminära uppgifter till ADL, en amerikansk organisation som motverkar antisemitism. Många av dessa incidenter handlade om att skuldbelägga amerikanska judar för det som den israeliska regeringen gjorde. Incidenterna ägde rum vid de cirka 200 anti-israeliska möte som hölls i USA under perioden.

Den 23 maj i Redondo Beach, Kalifornien – en synagoga fick ett antisemitiskt e-postmeddelande från okänd avsändare som beskrev judar som kackerlackor och anklagade Israel för rasism, apartheid och folkmord.
Den 22 maj i New York – en judisk man med en David-stjärna runt halsen blev stoppad av en man som skrek och svor åt honom.
Den 22 maj i Brooklyn – tre män körde omkring och trakasserade och attackerade judar. De skrek antisemitiska ord och ropade ”Ett fritt Palestina”, sparkade på synagogans dörrar och bröt sönder en spegel på en bil.

Antisemitiska slagord

Den 20 maj i New York blev en judisk man slagen av en grupp anti-israeliska demonstranter på Times Square. I centrala Manhattan där många judiskt ägda företag finns ropade antisionistiska demonstranter svordomar och kastade fyrverkerier mot förbipasserande vilket skadade en person.
Den 18 maj i Los Angeles angreps flera judiska middagar på en kosherrestaurang av en grupp människor i bilar som bar palestinska flaggor och som skrek antijudiska slagord.
När en judisk familj gick hem från synagogan den 18 maj i Bal Harbour trakasserades de av en grupp människor i en bil som skrek: ”Befria Palestina!” och ”Död åt judarna!”.

Andra exempel handlar om protestskyltar som kallar sionister för ”nazister”, fysiska attacker och minst fyra fall av vandalism i synagogor och judiska samhällscentra.

Slagen av folkmassa

Joseph Borgen, 29, som var på väg till en pro-israelisk sammankomst i New York attackerades av en våldsam folkmassa som kallade honom ”Smutsig jude” och sedan tillade: ”Hamas kommer att döda er alla. Israel kommer att brinna.” Joseph Borgen blev slagen och nedsprutad med en irriterande vätska i ansiktet och lämnades med blåmärken, hjärnskakning och skador på hud och ögon. ”Antisemitism ökar i Amerika. Det stiger över hela världen”, sade senator Bernie Sanders i CBS:s ”Face the Nation” och fick medhåll av Hakeem Jeffries, ledamot i USA:s representanthus som skrev i en tweet: ”Den dramatiska ökningen av antisemitiska attacker i New York City och i hela landet är djupt störande och oacceptabelt” I oktober 2018 utfördes en masskjutning i en synagoga i Pittsburgh, USA, där elva personer dödades. Gärningsmannen berättade för polisutredarna han anser att ”judar gjort sig skyldiga till folkmord” och att han ville ”att alla judar skulle dö”.