Det osyrade brödets högtid

Den judiska högtiden Pesach, som liksom engelskans Passover betyder ”passera förbi”, firas till minne av det judiska folkets uttåg ur Egypten och hur judiska gossebarnen kunde räddas från hemsökelsen.

Under Pesach äter man osyrat bröd och den första kvällen firas med en sedermåltid. Förutom osyrat bröd äter man också bittra örter som påminner om det judiska folkets lidande i Egypten. Foto: Pxhere

Pesach, det osyrade brödets högtid, firas till minne av det judiska folkets befrielse från slaveriet i Egypten. Det hebreiska ordet pesach, som betyder ”passera förbi”, syftar på hur dödsängeln i 2 Mosebok gick förbi alla de hus där dörrposterna hade bestrukits med blod från ett offrat lamm, vilket gjorde att de förstfödda judiska gossebarnen kunde räddas när de egyptiska hemmen hemsöktes. Helgen firas från den 15:e till den 22:a i den judiska månaden Nisan, vilket i år inföll från 28 mars till 4 april. Under högtiden äter man osyrat bröd och den första kvällen firas med en sedermåltid då man bland annat äter bittra örter som påminner om det judiska folkets lidande i Egypten. Under det osyrade brödets högtid på biblisk tid samlades judarna till templet i Jerusalem, för att fira högtiden och offra påskalammet.

Vilar på Pesach

Den kristna påsken vilar helt på Pesach. Det ställföreträdande offret av påskalammet som räddningen från dödsängeln är själva grunden och utgångspunkten för det Jesus gjorde som Guds lamm i sin ställföreträdande död för mänskligheten. Påvestödda korstågskampanjer med början på 1000-talet för att erövra Jerusalem – med efterföljande massakrer på muslimer och judar – liksom det faktum att historiska kyrkor i bland annat Ryssland och Östeuropa låtit nationalistiska och antisemitiska krafter använda påsken till hets och förföljelse mot judar, har medfört att korset istället har blivit en våldssymbol för många judar. Kristna har därför ett stort ansvar att både känna till och göra upp med historisk antisemitism och att dessutom förstå det rika innehållet i den judiska helgen som kallas det osyrade brödets högtid.