Tredje valet på mindre än ett år

Demokratiska och öppna val är en sällsynt företeelse i Mellanöstern. På mindre än ett år har det hållits tre parlamentsval i regionen, vilket är något av ett rekord. Alla tre har hållits i Israel och 1,9 miljoner araber med israeliskt medborgarskap har kunnat delta i valen.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

I det tredje valet i Israel på mindre än ett år fick den sittande premiärministern Benyamin Netanyahus politiska allians 58 av Knessets 120 platser. Hans parti Likud fick 38 mandat, medan utmanaren Benny Gantz parti Blue and White blev näst största parti med 33 mandat. Tredje största parti blev Arab-majoritetens gemensamma lista som fick 15 platser i Knesset.

Netanyahus allianspartier Shas, United Torah Judism och Yamina fick nio, sju respektive sex mandat.

Stödet till Arbetarpartiet, det parti som länge var statsbärande i Israel, kollapsade i valet i april 2019 då det endast fick sex platser i Knesset. Partiet slog sig därefter samman med det vänsterorienterade partiet Meretz, en sammanslagning som ı valet nu i mars fick sju mandat i Knesset.

Vågmästarroll

Det parti som har vågmästarrollen, men som hittills vägrat att stödja något av de två blocken, är det nationalistiska Yisrael Beiteinu (Israel är vårt hem), som startades av partiledaren Avigdor Lieberman år 1999. Lieberman, som dessförinnan tillhörde Likud, var Israels utrikesminister mellan 2009 och 2015 för att därefter bli försvarsminister.

Partiet, som har sin väljarbas bland invånare från det forna Sovjetunionen, fick sju mandat i det senaste valet. Om Liebermans parti, eller åtminstone några enskilda ledamöter i partiet, återigen vägrar att stödja något av blocken, kan det bli ett fjärde parlamentsval i Israel. Yisrael Beiteinu har efter tidigare två val krävt en samlingsregering.

Arabiska väljare

Benny Gantz är som regeringsbildare beroende av passivt stöd från Arabiska listan, vilket är kontroversiellt eftersom en sådan regering skulle vara handlingsförlamad vid en eventuell konflikt med Gaza.

1,9 miljoner araber med israeliskt medborgarskap har kunnat delta i valen. Det senaste presidentvalet då araber med palestinskt medborgarskap har kunnat rösta skedde för mer än 15 år sedan, då Mahmoud Abbas valdes i januari 2005.

Ytterligare en ingrediens som kan påverka vem som blir regeringsbildare är att Israels riksåklagare Avichai Mandelblit har åtalat Benyamin Netanyahu för korruption. Rättegången började den 17 mars, drygt två veckor efter valet.