Fågelskådning

Omkring 500 miljoner fåglar passerar över Israel varje vår och höst vilket har gjort landet till ett eldorado för fågelskådare. Under hösten flyger fåglarna söderut mot Afrika och när våren kommer återvänder de till Europa för att häcka.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Israel förenar tre kontinenter (Afrika, Asien och Europa) och har ett mångsidigt klimat – från det snöklädda Hermonberget i norr till öknarna i söder. Landet erbjuder därför en mängd olika livsmiljöer för alla de fåglar som passerar eller är bofasta i området. Det handlar om över 500 arter som antingen är bofasta, eller som häckar och föder upp ungar och sedan flyttar vidare söderut. Eller tillfälliga besökare som kommer under hösten eller tidig vinter och stannar till våren. Det finns också över 100 arter som endast passerar.

Fågelskådare från hela världen kommer till Israel för att titta på fågellivet. De två mest populära fågelskådarfestivalerna för besökande fågelskådare är i Hula-dalen på hösten och i Eilat på våren. Under dessa högsäsonger kan man få se upptill 200 fågelarter.

Forskningscentrum

Vid Hulasjön i norra Israel, liksom på kibbutzen Kfar Rupin i Bet-Shan-dalen, samt i Jerusalem och i öknen norr om Eilat, finns fågelskådarcentra som är utrustade med teleskop där man även erbjuds guidade turer. Ett ornitologiskt forskningscentrum, som är en del av Tel Avivs universitet finns i Latrun.

Bofasta fågelarter är exempelvis gåsgam och koltrast. Exempel på sommarbesökare är gök och röd falk, medan gråhäger, rödhake och trana besöker Israel på vintern. Passerande flyttfåglar är exempelvis storkar, medan en fågel som endast gör mycket sällsynta besök är albatrossen.