Gantz – Israels näste premiärminister

Den 20 april 2020 bildade Knessets talman Benny Gantz en enhetsregering med den sittande premiärministern Benyamin Netanyahu som innebär att Gantz via ett rotationsavtal blir ny premiärminister om 18 månader.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Bakgrunden till omsvängningen var att ingen av de två politiska rivalerna, efter tre val på mindre än ett år, fick en egen majoritet. Den nationella nödsituation som följde efter Corona-epidemin bidrog också till en nationell samlingsregering.

Benjamin Gantz har en lång militär karriär bakom sig och var Israels överbefälhavare åren 2011–2015. Han började som fallskärmsjägare och deltog i Libanon-kriget 1982 samt var en del av den kommandostyrka som under 36 timmar befann sig på etiopisk mark i maj 1991 för att genomföra Operation Solomon, då 14 000 etiopiska judar flögs hem till Israel. Han hade chefspositioner i flygvapnet under den andra intifadan och under det andra Libanon-kriget år 2006. Han blev därefter Israels militärattaché i USA fram till år 2009.

Vita bussarna

Hans mamma räddades från det tyska koncentrationslägret Bergen-Belsen efter andra världskriget, och kom till Sverige via Folke Bernadottes Vita bussar.

Efter ett och ett halvt år i Sverige invandrade hon till det brittiska Palestina-mandatet som året därpå blev staten Israel. Där träffade hon sin man, en flykting från Rumänien som innan han kom till Israel hade gripits av brittiska myndigheter när han försökte ta sig in i landet illegalt.

Paret flyttade till Kfar Achim, som fick ett 70-tal svenska trähus av Svenska Israelhjälpen på 1950-talet.

– Att vår by fick svenskhusen berodde på mammas koppling till Sverige. Mina föräldrar bodde i huset tills de dog, det står kvar som ett annex till vårt nya hus. Vår familj och hela Kfar Achim kommer alltid att vara tacksamma för vår svenska anknytning, säger Benny Gantz syster Ilana Yogev till den svenska tidningen Expressen.

Samma ghetto

I december 2018 grundade Benny Gantz ett nytt politiskt parti med namnet ”Styrka för Israel”. Partiet allierade sig senare med två andra småpartier och tillsammans med Yair Lapid bildade Gantz partiet ”Blått och vitt”, färgerna på den israeliska nationella flaggan.

Det visade sig därefter att Lapids pappa bodde i samma ghetto i Ungern som Gantz mamma, innan hon fördes till Bergen-Belsen. Yair Lapids farfar dog i Auschwitz, medan hans farmor och pappa deporterades till Budapest och räddades av den svenske diplomaten Raoul Wallenberg.

Partiet ”Blått och vitt” vill behålla den israeliska kontrollen över judiska samhällen i Judéen och Samarien och begränsa de ultraortodoxas inflytande på statliga frågor. Gantz stödjer tanken om ett ”förenat” Jerusalem som Israels huvudstad, vill ha fortsatt israelisk kontroll över Jordan-dalen men vill även inleda fredsförhandlingar med palestinierna. Partiet ser Golanhöjderna som en ”oskiljbar” del av Israel.