Tiotusentals ryska judar köar för Aliyah

Ryska judar står i månadslånga köer för att bli godkända för immigration till Israel. Det sker samtidigt som antisemitismen i Ryssland ökar och Jewish Agency hotas av nedstängning i landet.

Det är månadslånga köer till de flighter som Israels nationella flygbolag El Al har behållit mellan Moskva och Tel Aviv. Foto: Eric Salard

Den israeliska regeringen godkände i början av oktober en ny nöd plan för att påskynda invandringen av ryssar som omfattas av lagen om återvändande. Enligt beslutet från den sovjet-födde förre finansministern Avigdor Lieberman kommer de att få de rättigheter som alla invandrare ges, inklusive ett absorptionspaket och traktamente, tills deras behörighet är klarlagd.
Israels regering har dessutom gett Jewish Agency i uppdrag att upprätta tillfälliga läger i Finland och Azerbajdzjan för ryska judar som försöker immigrera till Israel. Dessa läger kommer att fungera som lägren i Rumänien och Polen gör för ukrainska flyktingar.
Eftersom det råder brist på hotellrum i Israel är även Jewish Agency villiga att åter öppna landets absorptionscentra vid behov. Tanken är att renovera gamla byggnader och låta ryska invandrare bo där under en viss tid och skapa program för sysselsättning, arbetsförmedling och social absorption via israeliska volontärer.

55 000 ryska judar berättigade

55 000 ryska judar som är berättigade att immigrera till Israel väntar på grönt ljus för att få anlända till Israel under de kommande månaderna, enligt Jerusalem Post.
Cirka 70 000 ryska judar lever dessutom i stor brist i länder som gränsar till Ryssland och Ukraina.
Enligt uppskattningar från Aliyah- och integrationsministeriet förväntas en mycket stor ökning av invandringen ske på grund av kriget i Ukraina: upp till 6 000 invandrare per månad under det kommande halvåret. Enligt ministeriet hade över 40 000 nya invandrare anlänt sedan invasionen av Ukraina i februari, cirka 24 000 av dem från Ryssland. Det är den största vågen på två decennier.
Situationen försvåras av att Jewish Agency verksamhet i Ryssland hotas. En domstol i Moskva sköt i mitten av september upp förhandlingen i ett mål som kommer att avgöra framtiden för Jewish Agencys verksamhet i Ryssland. Ryska myndigheter vill lägga ner organisationen som underlättar immigration av judar till Israel.
Ryska justitiedepartementet lämnade in en begäran i juli om att upplösa byrån, men den efterföljande domstolsförhandlingen har skjutits upp två gånger. Nästa förhandling bestämdes till 19 oktober enligt domstolen Basmanny utanför Moskva, men återigen sköt Moskvas distriktsdomstolen upp beslutet angående Jewish Agencys verksamhet i Ryssland med två månader, till den 20 december.
Israels president Isaac Herzog har försökt få Moskva att ompröva sitt beslut genom att prata med Rysslands president Vladimir Putin, samtidigt som en israelisk delegation besökte Ryssland för att ta upp frågan. Vad som blir resultatet av samtalen återstår att se.

Ökad antisemitism

Ökande antisemitism bidrar till att tiotusentals ryska judar har lämnat sitt land sedan Putin invaderade Ukraina.
Öppen antisemitism, efter åratal av frånvaro, gör sig nu återigen hörd i vanliga ryska medier, skriver journalisten Cnaan Liphshiz i The Times of Israel.
När Rysslands krigsansträngning i Ukraina började gå trögt, kom en öppet antijudisk retorik in i landets medier, enligt Roman Bronfman, en före detta israelisk lagstiftare som skriver en bok om postsovjetisk judendom.
Det var ungefär när det dök upp nyheter om att ukrainska trupper framgångsrikt hade stoppat de ryska styrkornas framfart på ukrainskt territorium, skriver Cnaan Liphshiz och citerar Bronfman:
– I ett ögonblick när regimens stabilitet var hotad valdes ett judiskt mål ut. På många sätt är detta en upprepning av flera episoder i rysk historia, inklusive de sista dagarna av Josef Stalins tid vid makten.
Under 1990-talet var antisemitism ständigt närvarande via antisemitiska tidningar och antisemitiska incidenter. Ryska kommunistledare har gett judar och sionister skulden för kommunistpartiets undergång, den tjetjenska konflikten och andra problem. Gennadij Zjuganov, ledare för det ryska kommunistpartiet, stämplade sionismen som ”en blodsläkting till fascismen”.