Statsministern i kippavandring

Statsminister Ulf Kristersson och oppositionsledare Magdalena Andersson deltog i början av december i en kippavandring i Stockholm och var därefter huvudtalare i en manifestation mot antisemitism i Riksdagshuset.

– De uttryck för rå och ogenerad antisemitism som vi har sett också i Sverige under de senaste månaderna hör inte hemma någonstans och allra minst i Sverige, sade statsminister Ulf Kristersson i sitt tal.

Kippavandringen arrangerades av riksdagens nätverk mot antisemitism och genomfördes tillsammans med riksdagsledamöter och en rad partiledare.

Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L), infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) och utrikesminister Tobias Billström (M), kulturminister Parisa Liljestrand deltog också i kippavandringen, som utgick från Raoul Wallenbergs torg och sedan ledde fram till bankhallen i Västra riksdagshuset.

Visa stöd till Sveriges judar

– Vi är här i dag för att visa vårt stöd till Sveriges judar. Rätten att ge uttryck för sin tro, sin identitet, sin kultur och sitt sammanhang är fundamental i en demokrati som vår. Hotas den, hotas inte bara enskilda människor utan något större och bredare i vårt samhälle, fortsatte statsminister Ulf Kristersson och påminde om att det historiskt har funnits väldigt många exempel på brutal antisemitism.

– Många har frågat sig: hur kunde det tillåtas? Hur kunde det ske? Varför sa ingen något? Varför gjordes så lite?  ”Aldrig igen” har sedan dess blivit ett löfte, fortsatte han och konstaterade att vi just nu lever i rätt mörka tider, både i världen och i Sverige.

– De uttryck för rå och ogenerad antisemitism som vi har sett också i Sverige under de senaste månaderna hör inte hemma någonstans och allra minst i Sverige.  De ska bemötas och bekämpas. Det är legitimt att tycka olika om konflikter där, men inte att sprida antisemitism här, slog statsministern fast.

Nolltolerans mot antisemitism

– Alla judar i Sverige har en självklar rätt vara trygga – och uttrycka sin tro och sin judiska identitet. I Sverige ska man kunna kan lämna barnen på skolan, besöka synagogan eller bära Davidsstjärnan utan risk för hot, våld och trakasserier. Den utveckling vi har sett både i Europa och Sverige sedan terrorattacken den 7 oktober kommer jag och regeringen aldrig att acceptera.

– Ingen jude i Sverige ska behöva ställa sig frågan om han eller hon vågar bo kvar i sitt eget land.  Vårt arbete mot antisemitism står på tre ben: Att stärka judars trygghet och säkerhet i Sverige. Att uppmärksamma den judiska kulturen. Och att stärka kunskapen om vår judiska minoritet, som snart funnits i Sverige i 250 år.

– Min uppmaning till alla svenskar är enkel: Visa din egen nolltolerans mot antisemitism. Gör ditt, samtidigt som ledare i partier, samfund, företag, utbildningsinstitutioner och civilsamhälle också gör sitt.