Förste arabledaren som fördömde Hamas attack

Bahrains kronprins och premiärminister prins Salman bin Hamad Al-Khalifa fördömde i mitten av november Hamas angrepp den 7 oktober, och krävde en frigivning av gisslan.
Han blev därmed den förste arabiska ledaren att offentligt fördöma Hamas angrepp den 7 oktober.

Bahrains kronprins och premiärminister prins Salman bin Hamad Al-Khalifa fördömde Hamas massaker.

Avståndstagandet skedde under en tre dagar lång säkerhetskonferens i Bahrains huvudstad Manama, rapporterar The Times of Israel.
Bahrains ledare sade att han ”otvetydigt” fördömer Hamas efter att tusentals terrorister strömmat in i Israel genom Gazas gränsstängsel, slaktat minst 1 200 människor, de flesta av dem civila, och därefter tagit omkring 240 människor som gisslan.
Bahrains ledare sa att han står ”vid sidan av civila och oskyldiga, och inte vid sidan av politiska ställningstaganden. Attackerna den 7 oktober var barbariska, de var fruktansvärda. De var urskillningslösa. De dödade kvinnor, barn, äldre, det spelade ingen roll.”

Fördömde kidnappning

– De träffade civila institutioner och de träffade militära mål, fortsatte han.

– Och utöver det verkar det vara okej nu att ta gisslan och ta bort dem och tala om det som om det vore en krigshandling. Det är något som vi fördömer, betonade kronprinsen.

För att gå vidare, menade han, måste Hamas först släppa gisslan som de har hållit i över sex veckor. I utbyte, uppmanade han, måste Israel släppa kvinnor och barn – ”icke-stridande, oskyldiga”.

Humanitärt bistånd

Bahrains ledare uppmanade alla parter att tillåta humanitärt bistånd till Gaza, för att säkerställa att sjuka och sårade människor behandlas och civila har tillgång till mat, och tillade att han trodde att det enda sättet att säkerställa att detta kommer att hända är att Hamas går med på att släppa gisslan.

– Jag tror inte att någon arabisk ledare har uppmanat Hamas att släppa gisslan, sade han.

– Så det är tid för att tala klartext. Det är tid då politisk positionering och upprätthållandet av giftiga berättelser och berättelser om motsättningar inte längre får vara vår metodik.

Kronprinsen höll inte heller tillbaka sin kritik av Israel eller den pågående operationen i Gaza, där Israel har lovat att ta tillbaka gisslan och eliminera Hamas.