Ensidig FN-resolution mot Gaza-krig nämner inte Hamas terror

En FN-resolution som inte nämner Hamas utan enbart riktar sig mot Israels beslut att neutralisera terrorgruppen efter den brutala terrorattacken den 7 oktober antogs den 12 december med stor majoritet av generalförsamlingen samtidigt som antisemitismen stiger dramatiskt runt om i världen.

Israels FN-ambassadör Gilad Erdan kritiserade i slutet av oktober FN:s säkerhetsråd för att inte fördöma Hamas massaker på civila israeler. Han liknade agerandet med hur hans farfar Chaim och hans barn skickades till gasugnarna och satte symboliskt på sig en gul Davidstjärna. Foto: UN Media

FN:s generalförsamling röstade den 12 december med en stor majoritet för att kräva en humanitär vapenvila i Gaza för att stoppa Israels krig mot Hamas – utan att nämna terrorgruppen eller dess brutala massaker den 7 oktober. Inte heller de över 10 000 Hamas-raketerna mot civila mål i Israel nämndes.

153 av FN:s 193 medlemmar röstade för, 10 emot medan 23 lade ned sin röst samtidigt som församlingen applåderade resultatet. USA, Israel, Österrike, Tjeckien, Guatemala, Liberia, Mikronesien, Nauru, Papua Nya Guinea och Paraguay röstade emot.

En rad muslimska diktaturer som tillsammans med Iran problematiserar den judiska närvaron i Mellanöstern låg bakom FN-initiativet: Algeriet, Bahrain, Komorerna, Djibouti, Egypten, Irak, Jordanien, Kuwait, Libanon, Libyen, Mauretanien, Marocko, Oman, Qatar, Saudiarabien, Somalia, Sudan, Tunisien, Förenade Arabemiraten, Jemen och den palestinska myndigheten.

Ett tillägg från USA som betecknade Hamas som en terrorgrupp och som entydigt fördömde ”de avskyvärda terrorattacker från Hamas som ägde rum i Israel med början den 7 oktober 2023 och tagande av gisslan” fick 84 röster, medan 62 röstade emot och 25 avstod. För att ett ändringsförslag ska godkännas krävs två tredjedels majoritet.

Vill förgöra Israel

Inför omröstningen sade Israels FN-ambassadör Gilad Erdan att generalförsamlingen är ”på väg att rösta om ännu en hycklande resolution.”

– En vapenvila kommer bara att gynna Hamas. Vad kommer att hända dagen efter vapenvilan? Den här resolutionen misslyckas inte bara med att fördöma Hamas för brott mot mänskligheten, den nämner inte Hamas alls. Det här kommer bara att förlänga döden och förstörelsen i regionen, det är precis vad en vapenvila innebär, sa han och tillade att Hamas enda avsikt är att förgöra Israel.

– Så varför skulle någon vilja hjälpa Hamas att fortsätta sitt terrorstyre och förverkliga sin sataniska agenda? frågade han och påpekade att gruppen har förklarat att den kommer att upprepa sina grymheter om och om igen tills Israel upphör att existera.

”Bristfällig resolution”

Österrikes FN-ambassadör Alexander Marschik uppmanade delegaterna att acceptera deras ändringsförslag som beskrev hur Hamas startade den senaste upptrappningen av våldet.

– Denna resolution är bristfällig på många sätt, inklusive Israels rätt att se till att dess medborgare är säkra och namnge terroristgruppen som tar gisslan, sade han.

Efter Hamas terrorattack och Israels efterföljande krig mot Hamas har de antisemitiska hatbrotten ökat lavinartat i världen. En 43 minuter lång film som skildrar Iran-stödda Hamas perversa mördande i samband med terrorattacken den 7 oktober visades för svenska journalister den 9 november, på dagen 85 år efter Kristallnatten.

– Den här dagen minns det judiska folket Kristallnatten, som var inledningen på Förintelsen. Det är väldigt känslomässigt att se den här filmen en sådan här dag, sade Israels ambassadör Ziv Nevo Kulman.

”Historien upprepar sig”

– Att det överhuvudtaget kan vara en politisk diskussion om man ska fördöma det här är fullständigt obegripligt. Det gör att alla judar i världen känner sig osäkra, fortsatte Petra Kahn Nord, Sverigerepresentant för World Jewish Congress i samband med presskonferensen i Judiska församlingens sessionssal och beskrev hur hela den judiska världen är i chock:

– Historien upprepar sig själv. Terrorgrupper som attackerar judar, därefter ett stort firande och sedan fördömer inte alla det som hänt. Det borde inte vara svårt att fördöma det här.

Omvärldens passivitet före och efter Kristallnatten blev en bekräftelse för Hitler att gå vidare i en utveckling mot den slutgiltiga lösningen, vilken resulterade i folkmordet på sex miljoner judar.

Redan några månader innan Kristallnatten, i juli 1938, hölls Éviankonferensen där representanter för 32 länder lät Nazi-tyskland problematisera den judiska närvaron i Europa.