”Sparkad” Gallant manar till enhet

Israels försvarsminister Yoav Gallant sparkades av premiärminister Benyamin Netanyahu för att ha uppmanat till en ”förenande nationell process” kring lagstiftningen att se över rättsväsendet. Efter folkliga protester återinsattes Gallant, som inför självständighetsfirandet återupprepade sin maning till enhet.

Israels försvarsminister Yoav Gallant uppmanade Knessets ledamöter till förenande budskap inför Israels självständighetsfirande. Foto: U.S. Department of State

Islutet av mars varnade Yoav Gallant, Israels försvarsminister, för att staten Israel står inför stora hot – både nära och fjärran: ”I dessa dagar, mer än någonsin, står vi inför oöverträffade säkerhetsutmaningar.”

Gallant hade förmedlat samma farhågor personligen till premiärminister Benjamin Netanyahu och hade då varnat för att de externa hoten ökade eftersom Israels fiender kände lukten av intern svaghet och splittring. Han vädjade till sin egen regering att inleda en ”förenande nationell process” när det gäller lagstiftningen som ska reformera rättsväsendet.

Gallant fick sparken av Netanyahu nästa dag, men några dagar senare stoppade Netanyahu lagstiftningsprocessen tillfälligt och Gallant förblev endast avskedad i teorin men inte i praktiken.

Israels fiender, som Iran-stödda Hizbollah, Hamas och Islamic Jihad, hade redan i början av mars uttryckt tillfredsställelse över de politiska stridigheterna i Israel. Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah sa att den senaste tidens händelser i Israel är en indikation på att landet närmar sig sitt slut – med hänvisning till de interna stridigheterna.

Gnuggar händerna

Israels fiender ”gnuggar sina händer” över Israels interna kris, sade Ran Kochav, tidigare talesperson för IDF, Israels försvarsmakt i slutet av mars.

– Inre spänningar i Israel bidrar till en mycket komplicerad period av hög beredskap, tillade han enligt Jerusalem Post.
Kochav stödde också den avskedade försvarsministern Yoav Gallant, som han sa visade det ledarskap som behövdes när han stod vid rodret för försvarsministeriet.

– Jag var i försvarsministerns generalstabsforum den här veckan, vi kommer inte att säga hejdå så snabbt, sa Kochav i intervjun i med den statliga radiostationen KAN Reshet Bet fredag den 31 mars.

Premiärminister Benjamin Netanyahu meddelade den 10 april att Gallant blir kvar som försvarsminister. Yoav Gallant blev snabbt den mest populära israeliska ministern och nådde i mitten av april sin högsta förtroendesiffra sedan 2011, rapporterade Jerusalem Post. Med 54 procent är han den enda ministern som har positiva förtroendesiffror.

Manade till enhet

Inför Israels minnesdag för fallna soldater och självständighetsdagen uppmanade försvarsminister Gallant Israels politiker att framföra samlande budskap vid de årliga ceremonierna på landets begravningsplatser för militärer. I ett brev till ministrar och Knesset-ledamöter bad han dem betona enhet i sina officiella tal.

”Jag skulle vilja kontakta ministrarna och ledamöterna av Knesset genom er och be dem att uttrycka statsmannaliknande och sionistiska budskap i sina tal vid ceremonier på begravningsplatserna”, skrev Gallant i ett brev till Knessets talman Amir Ohana och generaldirektören för statsministerns kansli Yossi Fuchs rapporterar Jewish News Syndicate.

”Vi måste leverera ett enande budskap till det israeliska samhället. På begravningsplatserna är martyrerna från Israels krig begravda, från alla delar av samhället, och de människor som gav sina liv för landet”

Gallant varnade samtidigt för ett flerfrontskrig inom en snar framtid som han såg som mycket mer sannolikt för Israel än begränsade konflikter.

”Detta är slutet på eran av begränsade konflikter,” sa Gallant på en presskonferens och beskrev Iran som pådrivande, enligt The Times of Israel.