Självständighetsdagen

Nu i april var det 75 år sedan Israels förste premiärminister David Ben Gurion utropade staten Israels självständighet. Självständighetsdagen i Israel är intimt förknippad med minnesdagen för fallna soldater och med minnesdagen för Förintelsen.

Israels förste premiärminister David Ben Gurion utropar staten Israels självständighet den 14 maj 1948. Foto: GPO

Självständighetsdagen, som heter Yom Haatzmaut på hebreiska, firas i år från kvällen tisdagen den 25 april till kvällen onsdagen den 26 april. 26 april i den gregorianska kalendern motsvaras av 5 Iyar i den judiska kalendern. År 1948 inföll den 5 Iyar den 14 maj.

Israels förste premiärminister David Ben Gurion utropade staten Israels självständighet åtta timmar innan det brittiska Palestinamandatet upphörde den 15 maj 1948. Deklarationen hänvisade till det judiska folkets naturliga och historiska rättighet till landet och till resolutionen från FN:s generalförsamling från november 1947. Den nya staten erkändes snabbt av USA, Sovjet och många andra länder, men inte av de omgivande arabstaterna, som förkastade FN:s beslut och istället förklarade krig mot den nya staten.

Yom Haatzmaut inleds på kvällen några minuter efter solnedgången vid en militär ceremoni på Mount Herzl. Den israeliska flaggan hissas från halv stång till toppen och soldater går i parad med flaggor. Förutom musik, dans, parader och fyrverkerier utförs även en ceremoni där 12 facklor som symboliserar Israels 12 stammar tänds av personer som har gjort viktiga insatser i det israeliska samhället. Yom Haatzmaut firas över hela landet med konserter, fyrverkerier, samtidigt som israeler sjunger och dansar på gatorna.

Utanför Israel markerar judiska samfund runt om i världen dagen genom att uttrycka solidaritet med staten Israel och delta i Israel-relaterade program och evenemang. Många församlingar håller en speciell gudstjänst eller lägger till speciella läsningar till den sabbatsgudstjänst som ligger närmast Yom Haatzmaut, skriver Jerusalem post.

Minns fallna soldater

Dagen innan självständighetsdagen är det helgdagen Yom HaZikaron i Israel. Det är minnesdagen för fallna soldater, som alltså i Israel avslutas i samma ögonblick som självständighetsdagen börjar. Yom HaZikaron inleds med en siren klockan 8 på kvällen. ”Så fort sirenen hörs slutar israeliska medborgare vad de än gör, var de än är, och står stilla för att hedra dem de har förlorat. Människor som kör på motorvägar stannar sina bilar mitt på vägen för att komma ut och stå för att minnas offren. Ett helt kontor kommer sluta arbeta och en familj som äter middag kommer sluta äta för att tillbringa en minut i respektfull tystnad… Staten Israel skulle inte kunna fira sin existens om det inte vore för de som gav sina liv för den”, skriver Israels Försvarsmakt på sin hemsida.

Efter den första sirenen börjar den statliga minnesceremonin vid Västra muren i Gamla stan i Jerusalem. Premiärministern, försvarsministern, chefen för IDF:s generalstab och presidenten deltar i denna ceremoni. Nästa dag är det ytterligare en siren, nu två minuter, klockan 11:00 på förmiddagen som markerar början på en rad lokala minnesceremonier som äger rum runt om i landet. Varje samhälle, ort och områden i städerna hedrar sina fallna soldater och terroroffer.

På kvällen hålls en sista ceremoni på Mount Herzl National Cemetery. Denna ceremoni avslutar Yom HaZikaron och markerar början på Israels självständighetsdag.

Förintelsens offer hedras

Den nationella minnesdagen för Förintelsen, Yom HaShoah, uppmärksammas åtta dagar före självständighetsdagen. Då hedras de cirka sex miljoner judar som mördades under Förintelsen av Nazityskland tillsammans med kollaboratörer. Även det judiska motståndet under perioden, bland annat i ghettot i Warszawa, uppmärksammas under dagen.

I april 1951 antog Knesset en resolution som fastställer den 27 Nisan i den hebreiska kalendern, en vecka efter påsken och åtta dagar före Israels självständighetsdag, som den årliga minnesdagen för Förintelsen. 1959 fastställde Knesset officiellt dagen och att dagen skulle hållas med en tystnad på två minuter då allt arbete skulle stanna i hela landet, minnessammankomster och minnesevenemang i offentliga institutioner och utbildningsinstitutioner skulle hållas och endast relevanta program för dagen skulle sändas i radio och på nöjesevenemang.

Yom HaShoah inleds vid solnedgången via en statlig ceremoni vid platsen ”Warszawas ghetto” vid Yad Vashem där presidenten och premiärministern håller tal. Sedan på minnesdagen klockan 10 på morgonen ljuder flyglarmssiren i hela landet och alla i Israel förväntas observera 2 minuters allvarlig eftertanke. Allt upphör, vad man än gör, inklusive bilister och alla står i tysthet när sirenen ljuder.