Rysk officer byggde judisk militärenhet

Den högst dekorerade judiske soldaten i Ryssland, Joseph Trumpeldor, inspirerades av sionismen och flyttade till det heliga landet år 1911 där han bidrog till den första heljudiska militärenheten i området på nära två tusen år. Orden på hans dödsbädd när han försvarade en judisk by från arabiska plundrare blev legendariska.

Israels förre president Reuven Rivlin besökte i februari förra året Tel Hai och lade en krans vid Joseph Trumpeldors grav. Foto: Kobi Gideon/GPO

Joseph Trumpeldor föddes i Ryssland 1880 och blev inspirerad av den första sionistiska kongressen 1897 innan han värvades till den ryska armén, där han blev den högst dekorerade judiska soldaten i Ryssland och den första juden som fick ett officersuppdrag. År 1911 flyttade Trumpeldor till det heliga landet men blev utvisad till Egypten av de osmanska myndigheterna. Tillsammans med Ze’ev Jabotinsky förespråkade han därifrån en judisk enhet inom den brittiska armén som skulle hjälpa till att befria området från turkiskt styre. Resultatet blev ett judiskt kompani, Zion Mule Corps, som blev den första heljudiska militärenheten i området på nära tvåtusen år. Enheten blev även en föregångare till ”The Jewish Legion” som skapades efter att Trumpeldor och Jabotinsky hade rest till London och kommit överens om detta med den brittiska regeringen.

De åttas stad

I slutet av första världskriget hjälpte Trumpeldor till att skydda judiska samhällen som attackerades och plundrandes av araber. Tillsammans med ett tiotal andra hade Trumpeldor den 1 mars 1920 anlänt till byn Tel Hai för skydda byborna efter att flera hundra araber hade anlänt. Oroligheterna ledde till att en strid bröt ut och Joseph Trumpeldor dödades tillsammans med sju andra. Kiryat Shmona, som betyder ”De åttas stad” och är en av städerna i norra Israel, uppkallad efter Joseph Trumpeldor och de sju andra soldaterna som omkom när de försvarade Tel Hai. Tel Hai gick år 1926 upp i kibbutzen Kefar Giladi, som ligger fem kilometer norr om Kiryat Shmona.

Legendariska ord

De ord som Trumpeldor tillskrevs på sin dödsbädd har blivit legendariska: ”Det är ingenting, det är bra att dö för vårt land.” Dessa ord blev centrala i den sionistiska rörelsen innan staten Israel bildades och för judiska försvarsstyrkor från slutet av 1940-talet och framåt. Tel Hai, som var en av de första judiska bosättningarna mellan den norra delen av dåvarande brittiskt kontrollerade Palestina och fransk kontrollerade Syrien, ligger idag i övre Galileen i norra Israel och är ett nationellt minnesmärke. Motståndet från Tel Hai blev en viktig faktor i det slutliga beslutet (december 1920) av den norra gränsen för brittiska Palestina-mandatet. Området blev därmed en del av Israel när landet blev självständigt år 1948. Joseph Trumpeldor blev en symbol för judiskt självförsvar och varje år den 11:e dagen i månaden Adar (i år den 12 februari) uppmärksammas hans minnesdag i Israel.