Nahums grav restaurerad

En grav i Alqosh i Irak som tros vara den bibliska profeten Nahums grav har på senare år restaurerats av israeliska ingenjörer. Kristna har i decennier skyddat graven sedan många av områdets judar flydde pogromerna som följde efter att staten Israel bildades år 1948.

Det som tros vara Nahums grav i Alqosh i norra Irak har restaurerats. Foto: Commons wikimedia

Befolkningen i Alqosh, som är medlemmar i den kaldeiska katolska kyrkan, övertog uppgiften från lokala judar att vårda den sista viloplatsen för Nahum från Elkosh, som bibelboken Nahums första vers beskriver profeten. Alqosh är i dag ett av de få samhällen i Irak som har en kristen befolkning. Ett amerikanskt militärbefäl, Adam Tiffen, som efter terrorattacken den 11 september 2001 deltog i de amerikanska trupper som invaderade Irak drygt ett år senare, har samordnat projektet med stöd av den kurdisk-judiska befolkningen och dess inofficiella ledare Mordechai Zaken, som medverkade till att planera restaureringen av graven och som gick bort för bara några månader sedan, skriver The Times of Israel. Adam Tiffen har på senare tid varit volontär för Alliance for the Restoration of Cultural Heritage, ARCH, i Virginia, USA, och har tillsammans med organisationens ordförande Cheryl Benard beslutat att återställa Nahums grav och en angränsande synagoga i hjärtat av det krigshärjade Irak. Syftet är att ”historien och kunskapen om det judiska livet i regionen” inte ska gå förlorad, säger han till tidningen och tillägger: ”För det mesta trodde alla vi pratade med att vi var lite galna… Vi försökte återställa en gammal judisk synagoga, i en kristen stad, under en islamisk regering, i ett omtvistat område, 24 km från frontlinjerna med ISIS. Speciellt med tanke på att ISIS nyligen hade försökt attackera staden.”

Bortförd till Assyrien

Restaureringsprojektet har bland annat fört in israeler – experter på restaurering av synagogor som går tillbaka till antiken – till Irak för att bedöma skadorna på byggnadens tak och hur det ska återställas på bästa sätt. Utmaningarna har varit uppenbara. Ungefär 2 ½ mil bort kämpade soldater från terrorgruppen Islamiska staten mot den irakiska armén. Profeten Nahum, som levde efter att Nordriket erövrats av Assyrien, förutsäger Assyriens fall och undergången för staden Nineve som endast ligger fyra mil bort från Alqosh och i utkanten av den nutida staden Mosul. Nahum tros ha levt för drygt 2600 år sedan och hans familj tros ha kommit till Assyrien tillsammans med de landsflyktiga stammarna i nordriket Israel. Judar i området har identifierat Alqosh synagoga som Nahums grav i årtusenden, andra menar att Nahums Elkosh ligger i Galileen.