Miljonskadestånd för terrordådet vid OS i München

Den 5:e och 6:e september var det 50 år sedan Svarta september utförde massakern vid OS i München. Svarta september var en frontorganisation som PLO dolde sig bakom så att Arafat kunde distansera sig från Svarta septembers terrorattentat. I slutet av augusti fick de anhöriga ett stort skadestånd.

Medlemmar i de sörjande familjerna anländer till minnesstunden för München-massakerns offer på Lods flygplats den 7 september 1972. Foto: Eldan David

Familjemedlemmar till offren för massakern i de olympiska spelen i München 1972 nådde nyligen en överenskommelse med den tyska regeringen om en kompensationsbetalning, bara dagar före 50-årsdagen den 5 september, som familjerna hade planerat att bojkotta.
”Regeringen välkomnar det faktum att det var möjligt att komma överens med de anhöriga om ett övergripande koncept för 50-årsjubileet”, sa förbundskansler Olaf Scholz talesperson, Steffen Hebestreit i slutet av augusti rapporterar The Guardian. Tidningen Süddeutsche Zeitung rapporterade att familjerna skulle få 28 miljoner euro.
I samband med terrorattentatet under OS i München för 50 år sedan dödade palestinska terrorister 11 israeliska idrottsmän och en tysk polis. Medlemmarna i den palestinska terrorgruppen Svarta september var nära kopplad till Mahmud Abbas och Yasser Arafats Fatah-parti.
Den 5 september 1972 stormade åtta palestinier OS-byn i München och dödade två israeliska idrottsmän medan nio israeler togs som gisslan. Svarta september krävde att Israel skulle frige 234 palestinska fångar.
På grund av attentatet utlystes utegångsförbud i OS-staden, och spelen fick avbrytas. Israel vägrade ge efter, och efter förhandlingar med Willy Brandt fördes organisationen med gisslan till den militära flygbasen Fürstenfeldbruck utanför staden. När den västtyska polisen och militären besköt Svarta september, dödade de sin gisslan på nio israeliska idrottsmän och tränare. I striderna som följde dödades fem av Svarta septembers medlemmar och en västtysk polis.

Palestinsk terrorgrupp

De tre palestinier som överlevde fängslades i Västtyskland. Israel krävde med anledning av händelsen att världen skulle agera tydligare och kraftigare och genomförde den 8 september bombräder mot palestinska s.k. flyktingläger i Libanon och Syrien och andra platser i Mellanöstern.
Den palestinsk terroristgruppen Svarta september tog sitt namn efter inbördeskriget Svarta september i Jordanien 1970. Kriget utkämpades mellan Jordanien under ledning av kung Hussein och terrororganisationen PLO under ledning av Yasser Arafat, som företrädare för Mahmud Abbas.
PLO försökte mörda kung Hussein två gånger vilket ledde till våldsamma konfrontationer där Hussein ville driva PLO från landet.
Jordaniens armé tvingade PLO och Fatah ut ur landet till Libanon via Syrien. Fram till 1982 hade PLO därefter sin bas i Libanon, vilket kastade landet in i en lång period av blodiga inbördeskrig.
Terrorgruppen Svarta september grundades efter kriget i Jordanien för att utföra repressalier mot jordanska myndigheter och den första uppmärksammade attacken var mordet på Jordaniens premiärminister Wasfi al Tel 1971.
Efter att Svarta september blivit utkastade från Jordanien gick organisationen över till att attackera israeliska mål, inklusive den mycket uppmärksammade massakern i München på israeliska idrottare.
I sin bok Statslös skrev Salah Khalaf (Abu Iyad), grundaren av Svarta september och medgrundare av Fatah, och dessutom Arafats säkerhetschef: ”Svarta september var inte en terroristorganisation, utan snarare en hjälpenhet till motståndsrörelsen… Medlemmarna i organisationen förnekade alltid alla band mellan sin organisation och Fatah eller PLO.”

Fick ny aktualitet

Terrorattentaten under OS 1972 fick ny aktualitet i augusti via de europeiska idrottsmästerskapen i bland annat friidrott, kanot och bordtennis som anordnades i staden, men framför allt på grund av Mahmud Abbas besök i Tyskland som sammanföll med sportevenemangen.
Vid en presskonferens med förbundskansler Olaf Scholz fick Abbas en fråga med anledning av 50-årsminnet av de palestinska terroristernas attack mot OS i München 1972 om han var beredd att be Israel och Tyskland om ursäkt för attentaten.
”Om vi vill gå till det förflutna, varsågod”, svarade Abbas på arabiska. ”Jag har 50 slakter som Israel begått… 50 massakrer, 50 slakter, 50 förintelser”, sade han, det sista ordet på engelska.
Abbas påstående att palestinierna har utsatts för 50 förintelser skapade ett ramaskri både i Tyskland och i Israel: ”Ofattbart, Scholz borde ha kastat ut Abbas” skrev CDU-ledaren Friedrich Merz på Twitter.
Premiärminister Yair Lapid var den förste som uttryckte sin upprördhet.
”Abbas anklagelse mot Israel för att ha begått 50 ’förintelser’ medan han stod på tysk mark är inte bara en moralisk skam, utan en monstruös lögn”, twittrade Lapid på engelska. ”Historien kommer inte att förlåta honom.”
I ett uttalande till den tyska tidningen Bild var Scholz tydlig i sin kritik mot Abbas för att han tonade ner förintelsens fasor.
”Särskilt för oss tyskar är all relativisering av Förintelsen outhärdlig och oacceptabel”, sa han.