Medier tog parti för Hamas terror

Under massakern i södra Israel den 7 oktober hade Hamas-terrorister sällskap av Gaza-baserade fotojournalister som arbetar för stora nyhetsbyråer och medier, vars tidiga närvaro väckte frågor om fotograferingen var samordnad med Hamas.
Journalisterna kunde dokumentera lynchning, kidnappning och stormning av en israelisk kibbutz till medier som CNN, The New York Times och AP.

Hassan Eslaiah, en frilansare som arbetade för CNN och AP, tillsammans med Hamas-ledaren och hjärnan bakom massakern den 7 oktober, Yahya Sinwar. Foto: Facebook.

Hassan Eslaiah, en frilansare som arbetar för CNN och AP, tog sig in i Israel och fotograferade en brinnande israelisk stridsvagn och infiltratörer som gick in i Kibbutz Kfar Azza. Sajten HonestReporting tog skärmdumpar av borttagna tweets på X där Eslaiah dokumenterade sig själv framför en israelisk stridsvagn med den arabiska bildtexten: ”Live inifrån Gazaremsan.”

HonestReporting publicerade även en bild på Hassan Eslaiah tillsammans med Hamas-ledaren och hjärnan bakom massakern den 7 oktober, Yahya Sinwar.

Enligt ett reportage på Ynet News den 9 november har AP beslutat att bryta banden med Eslaiah. ”Vi arbetar inte längre med Hassan Eslaiah, som då och då hade varit frilansare för AP och andra internationella nyhetsorganisationer i Gaza”, sa AP i ett uttalande. Ynet rapporterade även att CNN har beslutat att avbryta förbindelserna med Eslaiah.

SR-personal spred Hamaspropaganda

I podden Dagens Eko som släpptes i i mitten av november berättar Ekots korrespondent Cecilia Uddén och reportern Sinwar Sami Abu Salem i Gaza om ”barnen som blir offer i kriget”.
Podden fokuserade på barn i Gaza som förlorat sina släktingar, skadats och dödats efter Israels angrepp mot terrorgruppen Hamas.

Sami Abu Salem, som presenterats av Cecilia Uddén som Sveriges Radios mångåriga medarbetare,  anklagar på plattformen X Israel för att medvetet rikta in sig på barn, journalister och sjukvårdspersonal. Han påstår även att den israeliska militären medvetet bombar de platser i Gaza dit civila har ombetts att fly.

Efter explosionen vid Al Ahli-sjukhuset påstod han även att hundratals palestinier (familjer) hade mördats i ett israeliskt flyganfall riktat mot sjukhuset trots att såväl brittiska, franska, amerikanska och israeliska utredningar kom fram till att en missriktad missil som Islamiska Jihad sköt mot civila mål i Israel var den mest troliga orsaken till explosionen.

Vill inte kommentera

Cecilia Uddén vill inte kommentera Sami Abu Salems utspel på X om att Israel medvetet bombar barn, sjukvårdspersonal och journalister.
När konflikten mellan Israel och Hamas blossade upp våren 2021 medverkade Cecilia Uddén i P3:s Morgonpasset. Där påstod hon felaktigt att Hamas inte finns med på EU:s terrorlista. Granskningsnämnden fällde därför SR för inslaget med hänvisning till att det stred mot kravet på saklighet.